Άρτεμις Ματαφιά: "Η καλή διάθεση περισσεύει στο κόσμο όταν του φέρεσαι με εντιμότητα."

2018-07-16

Ο μεγάλος Δημήτρης Χορν είχε πει «Ηθοποιός σημαίνει Φώς», για εσάς τι είναι ο ηθοποιός;

Δεν είμαι επαγγελματίας ηθοποιός, η επαγγελματική ιδιότητά μου είναι αυτή της τραγουδίστριας-μουσικού. Εντούτοις , κι επειδή τα τελευταία χρόνια παίζω σε θεατρικές παραστάσεις με γνώμονα πάντα τη φωνή μου και την εμπιστοσύνη των δημιουργών, και, έχοντας συναναστραφεί ηθοποιούς και «παιδευτεί» με την πολύ καλή έννοια από αυτούς, ηθοποιός είναι αυτός που αντιλαμβάνεται μια πραγματικότητα γεμάτη ήχους, χρώματα, και αντιφατικά συναισθήματα και παλεύει να ζήσει σε αρμονία με τους εξωγήινους.

Αυτό τον καιρό που σε βρίσκουμε;

Μόλις ολοκληρώθηκε η μικρή περιοδεία που είχαμε με την παράσταση «Γοργόνες και Μάγκες», και μέχρι το Φθινόπωρο έχω κάποιες προσωπικές εμφανίσεις - ότι κάνω το αναρτώ στη σελίδα μου στο fb. Συζητώ για το χειμώνα, επεξεργάζομαι ιδέες που μου προτείνουν, προτείνω κι εγώ και ....βλέπουμε!

Συμμετείχατε σε μια δυνατή θεατρική παραγωγή! Ποια μηνύματα λάβατε από τον κόσμο;

Ααααα ... ο κόσμος! Ο υπέροχος κόσμος που αγκάλιασε με τόση αγάπη την παράστασή μας.. Μηνύματα πολλά κι όλα θετικά! Ο κόσμος θέλει να περνά όμορφα, να διασκεδάζει, να γελά, να συγκινείται, να έχει μετά να διηγείται...Όταν εισπράττει αυτό που εμείς ως παράσταση δώσαμε , τότε στέλνει ανείπωτη αγάπη, ξεχειλίζουν τα χαμόγελα και τα μπράβο.. Και σε μένα προσωπικά που δεν με ήξεραν, η έκπληξη, η συγκίνηση κι ο σεβασμός του κόσμου ήταν κάτι το αδιανόητο. Το βασικότερο μήνυμα που λάβαμε ήταν ότι η καλή διάθεση περισσεύει στο κόσμο όταν του φέρεσαι με εντιμότητα. 

Πόσο η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει το χώρο σας;

Η οικονομική κρίση έχει μειώσει δραματικά τις καλές παραγωγές, έχει μειώσει επίσης κατακόρυφα και τους μισθούς καθώς και την προσφορά εργασίας.Έχει απομονώσει κάποιους πολύ ικανούς αλλά τραγικά ευαίσθητους. Έχει αναδείξει ορισμένους εντελώς ακατάλληλους και δίχως ουσιαστική αγάπη για την τέχνη, παρά για το υπέρμετρα υπέροχο κατά προσωπική κι αυλική συνθήκη «εγώ» τους. Συνήθως αυτοί έχουν την τέχνη για χόμπι, η οικονομική ευμάρεια στην εποχή της οικονομικής κρίσης έχει δημιουργήσει επιλεκτικά καριέρες εκλεκτών. Αλλά ίσως αυτό να γινόταν πάντα. Στον αντίποδα των παραπάνω όμως η οικονομική κρίσηέχει αυξήσει την ευρηματικότητα όσων δεν το βάζουν κάτω, έχει αμβλύνει κάποιες κακές συμπεριφορές, έχει απομακρύνει όσους νόμιζαν ότι είναι μόνο αυτοί κι άλλος κανείς....Ναι η εποχή της κρίσης πάει να δημιουργήσει και πιστεύω έτσι θα γίνει, μια νέα τάξη πραγμάτων, που η ουσία θα είναι πιο ουσία και το σκουπίδι πιο σκουπίδι από ποτέ! Μη ξεχνάμε ,τέλος ,πως ο πάτος δίνει μια ώθηση προς τα πάνω. Ευτυχώς το πηγάδι της ουσιαστικής και κυρίως της λαϊκής τέχνης έχει κι αυτό έναν πάτο.

Μιλήστε μας για μία αστεία και μία δύσκολη σκηνή που ζήσατε πάνω στο σανίδι.

Η πιο αστεία στιγμή ήταν πριν χρόνια, σε μια σκηνή, όπου απευθυνόμουν σε έναν παρτενέρ ο οποίος είχε εκείνη τη μέρα γαστρεντερικά προβλήματα και απλά εγκατέλειψε τη σκηνή για να επισκεφτεί την τουαλέτα, μπρος στα έκπληκτα μάτια των θεατών! Αφήνοντάς με να μιλώ μόνη αλλά εντάξει, δεν γινόταν αλλιώς! Αυτό πραγματικά δε θα το ξεχάσω ποτέ.

Δύσκολες υπάρχουν πολλές, μια πρόσφατη θυμάμαι όταν έπρεπε να βγω να τραγουδήσω στο θέατρο έχοντας ενημερωθεί λίγα λεπτά πριν το θάνατο ενός πολύ αγαπημένου προσώπου..

Αν σας γινόταν μία πρόταση για τηλεόραση, ταινία ή θέατρο τι θα επιλέγατε και γιατί;

Πια επιλέγεις ότι δεν προσβάλει την αισθητική σου. Και τα τρία που αναφέρετε έχουν σημαντική αξία και δύναμη όταν αυτοί που κατευθύνουν ξέρουν τί κάνουν και με ποιούς.

Πολλοί συνάδελφοί σας δραστηριοποιούνται σε άλλες χώρες, π.χ. στην Κύπρο, και ζουν μόνιμα εκεί ή πηγαινοέρχονται. Θα μπορούσατε ή θα θέλατε να κάνετε κάτι ανάλογο;

Γιατί όχι; Η τέχνη δεν έχει σύνορα, αν θες να δουλέψεις κι έχεις καλές προτάσεις με καλούς συντελεστές , πηγαίνεις. Εξαρτάται βέβαια πάντα κι από τις συνθήκες που ζεις στην εποχή που σου γίνεται μια ανάλογη πρόταση αλλά όταν υπάρχει καλή διάθεση γίνονται πολλά και καλά και παντού!

Κλείνοντας ποιο μήνυμα θέλετε να περάσετε στους αναγνώστες μας;

Αγαπήστε! Εαυτούς και αλλήλους... Χανόμαστε αλλιώς.......