Δημήτρης Καρατζιάς: "Κανένα επάγγελμα δεν είναι εύκολο στις μέρες μας, πόσο μάλλον κάποιο που αφορά μια μορφή τέχνης που θεωρείται πολυτέλεια."

2020-01-27

Φωτογράφος Θοδωρής Μαργαρίτης

Αν σας ζητούσα να μας γνωρίσετε τον Δημήτρη μέσα από πέντε λέξεις ποιες θα ήταν αυτές;

Πείσμα, εργασιομανία, κούραση, κυκλοθυμία, βουλιμία (Αυτές οι πέντε λέξεις με χαρακτηρίζουν αυτή την περίοδο).

Είναι εύκολο ή δύσκολο το επάγγελμα του ηθοποιού στις μέρες μας;

Κανένα επάγγελμα δεν είναι εύκολο στις μέρες μας, πόσο μάλλον κάποιο που είναι ήδη τόσο κορεσμένο όσο αυτό του ηθοποιού και αφορά μια μορφή τέχνης που θεωρείται πολυτέλεια. Εκτός από κάποιες εξαιρέσεις ελάχιστοι μπορούν να ζήσουν κάνοντας μόνο αυτό το επάγγελμα. Όλοι οι άλλοι κάνουμε παράλληλα και άλλα πράγματα για να μπορούμε να επιβιώσουμε.

Φωτογραφία της Χριστίνας Φυλακτοπούλου από την παράσταση "Ο Άνθρωπος Ελέφαντας" 

Αυτό τον καιρό πού θα σας βρούμε;

Στον Πολυχώρο VAULT. Επτά μέρες τη βδομάδα. Δευτέρα με Πέμπτη στα θεατρικά εργαστήρια και Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή στην παράσταση «Ο Άνθρωπος Ελέφαντας», του Bernard Pomerance, όπου παίζω τον ομώνυμο ρόλο και που παρουσιάζεται σε διασκευή και σκηνοθεσία Κοραή Δαμάτη, με αφορμή τα 40 χρόνια από το πρώτο του ιστορικό ανέβασμα στο Broadway. Βασίζεται στη ζωή του Τζον Μέρρικ γνωστού και ως Ανθρώπου Ελέφαντα, ενός τραγικά παραμορφωμένου άντρα, με μεγάλα κινητικά προβλήματα, που έζησε στο Βικτωριανό Λονδίνο το 1880. Η ζωή του υπήρξε πηγή έμπνευση για τις τέχνες και τα γράμματα. Μια ευτυχής συγκυρία και μια υπέροχη συνεργασία, σε μια παράσταση που παίρνει παράταση ως το Πάσχα μετά από την μεγάλη αποδοχή που είχε από κοινό και κριτικούς.

Μιλήστε μας για το Πολυχώρο VAULT THEATRE PLUS.

Ο Πολυχώρος Vault που δημιουργήσαμε μαζί με τον μουσικοσυνθέτη Μάνο Αντωνιάδη άνοιξε το 2012 με σκοπό αρχικά να στεγάσει τις παραστάσεις μας και μελλοντικό στόχο να γίνει ένα καλλιτεχνικό στέκι, ένας χώρος πολιτισμού, έκφρασης και δημιουργίας μιας ομάδας καλλιτεχνών με κοινό όραμα και αισθητική για το θέατρο. Και να προσφέρει σε νέους καλλιτέχνες, ένα χώρο προβολής και ανάδειξης της δουλειάς τους. Μέσα σε 8 χρόνια έχουν ανέβει δεκάδες παραστάσεις, άλλες πολύ πετυχημένες, άλλες λιγότερο, και σταδιακά έχει δημιουργηθεί ένας σημαντικός πυρήνας ανθρώπων που ανεβάζουν στο Vault τις παραστάσεις τους, βασιζόμενοι ουσιαστικά σε έργα πρωτοποριακά, σύγχρονα, Ελληνικά ή ξένα, με έντονο κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον. Ταυτόχρονα εδώ και 4 χρόνια λειτουργούν σε καθημερινή βάση και θεατρικά εργαστήρια για ερασιτέχνες αλλά και επαγγελματίες ηθοποιούς.

Φωτογράφος Θοδωρής Μαργαρίτης 

Έχοντας ζήσει στιγμές σε τηλεοπτικό πλατό και θεατρική σκηνή ποιες στιγμές θυμάστε ποιο έντονα;

Τις πιο δύσκολες. Γυρίσματα με τον Κώστα Κουτσομύτη στο Δρομοκαΐτειο, κάτι απίστευτα πρωινά για τα "Ματωμένα Χώματα" να προσπαθώ να αποστηθίσω τις ατάκες μου στα Τούρκικα, μη γνωρίζοντας τη γλώσσα, να τρέχω με άλογα στα "Παιδιά της Νιόβης", τις περιοδείες τα καλοκαίρια με τους Αχαρνείς και τους Βατράχους, τις ατέλειωτες μεταμεσονύκτιες πρόβες για το The curing Room, και πολλές πολλές άλλες, που πρόχειρα μου έρχονται τώρα στο μυαλό. Έχω ζήσει στο θέατρο, από σεισμό, την ώρα της παράστασης, μέχρι διακοπή ρεύματος, λιποθυμίες θεατών, ανακοπές, νευρικά γέλια. Έχω παίξει σε παραστάσεις με 10 θεατές αλλά και με 8.000. Έχω κάνει πρόβες, γυρίσματα και παραστάσεις άρρωστος, μετά από μεγάλες χαρές και μεγάλες λύπες, μετά από καυγάδες, χωρισμούς, γάμους, θανάτους. Τι να πρωτοθυμηθώ!!!

Ποια είναι τα σχέδια και οι επιθυμίες σας για την νέα χρονιά;

Σχέδια υπάρχουν, ευτυχώς πολλά. Μια διασκευή ενός βιβλίου και 2 έργα που μεταφράζονται αυτή την περίοδο για να ανεβάσουμε την επόμενη σεζόν. Και φυσικά άρχισαν ήδη να κλείνουν οι πρώτες παραστάσεις για τη σεζόν 2020-21 στο Vault. Επιθυμία μου είναι μια όσο πιο ξεκούραστη και ξέγνοιαστη χρονιά γίνεται.

Φωτογράφος Θοδωρής Μαργαρίτης  

Και για τους αναγνώστες μας ποια ευχή θα κάνατε;

Να είναι πάντα καλά και να βλέπουν πολύ θέατρο!!

© 2018 Duende-Η δύναμη της Τέχνης. Διατηρούνται όλα τα δικαιώματα.
Υλοποιήθηκε από τη Webnode
Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα! Αυτή η ιστοσελίδα δημιουργήθηκε με τη Webnode. Δημιουργήστε τη δική σας δωρεάν σήμερα! Ξεκινήστε