Ελένη Γερασιμίδου: “Το θέατρο ανοίγει ορίζοντες, κινητοποιεί διεργασίες και ανοίγει τη σκέψη.”

2018-01-26

Μιλήστε μας για το 1ο Διαγωνιστικό Φεστιβάλ «Θεατρικό Αναλόγιο Από Κοινού 2018». Πώς πήρατε την απόφαση αυτού του διαγωνισμού;

Στις επιδιώξεις του θεάτρου «Απο Κοινού» είναι η ανάδειξη του ελληνικού έργου. Ένας τρόπος να συντελέσουμε με τις δυνάμεις που διαθέτουμε είναι η διοργάνωση αυτού του διαγωνισμού για νέους συγγραφείς. Πιστεύουμε -απο την μέχρι τώρα ανταπόκριση-πως η απόφαση μας αυτή θα επιτελέσει έναν απο τους στόχους μας, ο οποίος είναι να ενθαρρύνουμε τους ανθρώπους που ασχολούνται με το θέατρο να τολμήσουν, να κάνουν το βήμα και να παρουσιάσουν τη δουλειά τους.

Πιστεύετε ότι υπάρχουν θεατρικοί συγγραφείς στις μέρες μας;

Φυσικά και υπάρχουν και μάλιστα σίγουρα θα υπάρξουν και κάποιοι σπουδαίοι όπως έχει συμβεί μέχρι τώρα. Η θεατρική παραγωγή έργων δε σταμάτησε στους κλασικούς όπως και μετά τους πρωτεργάτες του νεοελληνικού συνεχίζουν να εμφανίζονται χωρίς σταματημό εξαιρετικοί σύγχρονοι μας. Ίσως η ανάδειξη τους να είναι δυσκολότερη με δεδομένη την κρατική αδιαφορία ή -επιεικέστερα-το λιγοστό ενδιαφέρον.

Συγγραφέας, ηθοποιός ή σκηνοθέτης, ποιος είναι ο πιο δύσκολος και απαιτητικός ρόλος στο θέατρο;

Δεν μπορώ να βαθμολογήσω ή να συγκρίνω τις ειδικότητες. Πιστεύω πως οφείλουν όλοι μαζί να καταθέσουν τα μέγιστα και κυρίως να συνεργαστούν για το τέλειο αποτέλεσμα.

Τι θα προσφέρει σε κάποιον η ενασχόλησή του με τον μαγικό κόσμο του θεάτρου;

Ακριβώς τη μαγεία αλλά όχι μόνο. Το θέατρο ανοίγει ορίζοντες, κινητοποιεί διεργασίες και ανοίγει τη σκέψη. Σίγουρα δεν σε κάνει οικονομικά ασφαλή.

Όταν σβήσουν τα φώτα και κοπάσουν τα χειροκροτήματα ποια συναισθήματα μένουν στα άτομα που εργάστηκαν για την παράσταση;

Όταν σβήσουν τα φώτα τελειώνει άλλη μια όμορφη μέρα στη δουλειά σου-αν υπάρχει ανταπόκριση-και πας να ξεκουραστείς για την επόμενη συνάντηση με το Κοινό.

Ποια είναι τα μελλοντικά σχέδια του θεάτρου «Από Κοινού»;

Το Από Κοινού είναι στην τελική ευθεία για την παράσταση που θα ανέβει στις 12 Φεβρουαρίου με τον τίτλο SUPER SUPPER του Γρηγόρη Χατζάκη με τους Ελένη Γερασιμίδου, Αντώνη Ξένο, Χάρη Ασημακόπουλο και Αγγελική Ξένου. Κάθε Δευτέρα και Τρίτη, Σάββατο και Κυριακή η Επιθεώρηση "Κάλιο πέντε και στο χέρι" μέχρι τις 5 Φεβρουαρίου.

Κλείνοντας υπάρχει κάποια φράση θεατρικού έργου που θα προτείνατε στους συγγραφείς αυτής της προσπάθειας να την έχουν σαν φάρο;

Θα προτιμούσα να έχει ο καθείς το δικό του.

"Κάλλιο πέντε και στο χέρι..." 

ΑΝΑ-ΘΕΩΡΗΣΗ ΜΕΤΑ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

Οι πέντε ύποπτοι για την επιτυχία του καλοκαιριού στο θέατρο Από Κοινού: Ελένη Γερασιμίδου, Αντώνης Ξένος, Άκης Σιδέρης, Αγγελική Ξένου και η μουσικός Τζο Μπάλτα, αποφάσισαν να συνεχίσουν με την ίδια συνταγή τη νέα θεατρική σαιζόν.. Επιστράτευσαν για άλλη μια φορά τον Πάνο Χατζηκουτσέλη στην καταγραφή των κειμένων (για τα 'κακώς κείμενα'). Στον ίδιο ανήκει και ο τίτλος "Κάλλιο πέντε και στο χέρι" βάσει των μελών του θιάσου που συγκροτείται συμφώνως προς την οικονομική κατάσταση της χώρας αυτή τη στιγμή... Είναι η αναθεώρηση της επιθεώρησης!
Επικουρικά γράφουν ο Αντώνης Ξένος, η Ελένη Γερασιμίδου και ο νεαρός Προκόπης Αναλύτης. Ενώ στην παρέα του θιάσου προστίθεται ως μπαλαντέρ του Σαββάτου ο μουσικός Νίκος Ροκάς.

Κείμενα: Πάνος Χατζηκουτσέλης
Ελένη Γερασιμίδου
Αντώνης Ξένος
Προκόπης ΑναλύτηςΠαίζουν: Ελένη Γερασιμίδου, Αντώνης Ξένος, Άκης Σιδέρης,
Αγγελική Ξένου
Στο πιάνο: Τζο Μπάλτα- Νίκος Ροκάς

Κάθε Παρασκευή& Σάββατο στις 21:00 & Κυριακή στις 20:15

Τιμή εισιτηρίου: 12€ κανονικό
8€ φοιτητές, άνεργοι, ΑμΕΑ, άνω των 65 ετών

τηλ κρατήσεων: 211 4057249
Από Κοινού θέατρο
Ευπατριδών 4, Γκάζι
(μετρό Κεραμεικός)
email: apokoinou4@gmail.com
facebook: Από Κοινού θέατρο

1ο Διαγωνιστικό Φεστιβάλ «Θεατρικό Αναλόγιο Από Κοινού 2018» 

Στους βασικούς στόχους του θεάτρου μας είναι η προβολή και υποστήριξη παραγωγής Νεοελληνικού έργου. Στα πλαίσια αυτά η Ελένη Γερασιμίδου και το Από Κοινού Θέατρο διοργανώνουν διαγωνιστικό φεστιβάλ, με σκοπό την ανάδειξη και τη φιλοξενία νέων έργων και δημιουργών με διαφορετικές καλλιτεχνικές φόρμες και προβληματισμούς.

Στο 1ο Διαγωνιστικό Φεστιβάλ «Θεατρικό Αναλόγιο Από Κοινού 2018» καλούνται νέοι θεατρικοί συγγραφείς να παρουσιάσουν τα έργα τους σε μορφή αναλογίου.

Η διαδικασία έχει ως εξής:

Οι συγγραφείς καταθέτουν το θεατρικό τους έργο από τις 14 Ιανουαρίου έως τις 25 Φεβρουαρίου 2018 (αναλυτικές πληροφορίες θα βρείτε στη συνέχεια). Εφόσον εγκριθεί η πρότασή τους καλούνται να την παρουσιάσουν (με ηθοποιούς και συντελεστές που οι ίδιοι θα επιλέξουν) σε μορφή αναλογίου την περίοδο Απρίλιος-Μάιος 2018, στο θέατρο Από Κοινού.

Το διαγωνιστικό τμήμα περιλαμβάνει:

Δύο παρουσιάσεις-παραστάσεις σε μορφή αναλογίου από κάθε έργο που θα επιλεχθεί για να συμμετάσχει στο 1ο Διαγωνιστικό Φεστιβάλ «Θεατρικό Αναλόγιο Από Κοινού 2018». Η παρουσίαση θα γίνει την περίοδο Απρίλιος-Μάιος 2018 ενώπιον κοινού και επιτροπής.

Τα μέλη της κριτικής επιτροπής αποτελούν οι:

1. Παναγιώτης Μέντης (συγγραφέας-ηθοποιός)

2. Κοραής Δαμάτης (σκηνοθέτης-συγγραφέας)

3. Γιάννης Μετζικώφ (σκηνογράφος)

4. Μάνια Παπαδημητρίου (ηθοποιός)

5. Ελένη Γερασιμίδου (ηθοποιός)

Βραβεία:

1. Καλύτερου Θεατρικού Έργου : βραβείο κριτικής επιτροπής

2. Καλύτερου Θεατρικού Έργου : βραβείο κοινού

Τα δύο θεατρικά έργα που θα βραβευτούν από κοινό και κριτική επιτροπή θα παρουσιαστούν για 4 παραστάσεις το κάθε ένα (χωρίς καμιά οικονομική επιβάρυνση από το θέατρο) σε μορφή παράστασης, στη σκηνή του θεάτρου Από Κοινού. Η περίοδος που θα παρουσιαστούν θα είναι μεταξύ Σεπτεμβρίου-Νοεμβρίου 2018.

Το Καλύτερο Θεατρικό Έργο που θα βραβευτεί από την κριτική επιτροπή θα εκδοθεί από τις εκδόσεις ΟΣΤΡΙΑ.

Το Από Κοινού θέατρο ανακοινώνει ότι η διαδικασία υποβολής θεατρικών έργων για το 1ο Διαγωνιστικό Φεστιβάλ «Θεατρικό Αναλόγιο Από Κοινού 2018» ξεκινάει από τις 14 Ιανουαρίου και ολοκληρώνεται στις 25 Φεβρουαρίου 2018. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να ακολουθήσουν την παρακάτω διαδικασία...

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΘΕΑΤΡΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ:

Να μην έχει παρουσιαστεί-παιχτεί το θεατρικό έργο σε άλλο Φεστιβάλ, θεατρικό χώρο ή οργανισμό.

Να μην έχει εκδοθεί.

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΒΟΛΗ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ-ΕΡΓΩΝ

Η υποβολή θεατρικών έργων γίνεται με έναν από τους παρακάτω τρόπους:

1) Ηλεκτρονικά στη διεύθυνση: apokoinou4@gmail.com

Το θέμα του μηνύματος θα πρέπει να περιλαμβάνει τη φράση «ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΑΝΑΛΟΓΙΟ ΑΠΟ ΚΟΙΝΟΥ 2018» και τον τίτλο του θεατρικού έργου.

2) Ταχυδρομικά στη διεύθυνση: Από Κοινού Θέατρο

Ευπατριδών 4, Γκάζι

Τ.Κ. 11854

Στο φάκελο πρέπει, επίσης, να αναγράφεται η φράση :

''Υπ' όψιν 1ου διαγωνιστικού φεστιβάλ «ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΑΝΑΛΟΓΙΟ ΑΠΟ ΚΟΙΝΟΥ 2018»''.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ

Οι προτάσεις θα πρέπει να συμπεριλαμβάνουν οπωσδήποτε τις εξής πληροφορίες:

~ Στοιχεία επικοινωνίας (συμπεριλαμβανομένης και διεύθυνσης email) του δημιουργού/δημιουργών που καταθέτουν το έργο.

~ Τίτλο και σύντομη περίληψη του έργου.

~ Ολόκληρο το έργο. Σε περίπτωση που το έργο συνδέεται με άλλου είδους πρωτογενές υλικό (μυθιστόρημα, διήγημα, ποίημα, κλπ), πρέπει να συνυποβάλλεται το σχετικό υλικό.

~ Το βιογραφικό του προτείνοντος συγγραφέα και τα βιογραφικά συντελεστών (εφόσον η πρόταση είναι με συγκεκριμένους συνεργάτες).

Σημειώσεις:

Κείμενα, CD, DVD και άλλο υλικό που υποβάλλονται δεν επιστρέφονται.

Το θέατρο «Από Κοινού» δεσμεύεται ότι δεν θα διανείμει ή κοινοποιήσει το υλικό της πρότασης προς οποιονδήποτε τρίτο.

Το θέατρο Από Κοινού θα ενημερώσει για την αποδοχή ή απόρριψη της πρότασης μέσω email ή επιστολής έως τις 4Μαρτίου 2018.

Ερωτήσεις σχετικά με τη διαδικασία υποβολής έργων θα γίνονται δεκτές μέσω email στη διεύθυνση apokoinou4@gmail.com ή τηλεφωνικά στο 211 4057249.

Υπεύθυνη επικοινωνίας: Αγγελική Ξένου

Υπεύθυνος Διοργάνωσης : Άκης Σιδέρης