Ευθύμης Μπαλαγιάννης: "Μου αρέσουν τα «καλά» έργα και οι όμορφες και δημιουργικές συνεργασίες."

2018-04-23

Τι σας παρακίνησε ν' ασχοληθείτε με την υποκριτική;

Δεν ξέρω να σου πω ακριβώς γιατί ξεκίνησα να κάνω θέατρο... νομίζω ότι είναι ένα «μικρόβιο» που το κόλλησα κάπου στο δημοτικό σχολείο... μπορώ όμως να σου πω ότι τώρα πια είμαι σίγουρος ότι το έκανα και το κάνω γιατί είναι ένας τρόπος να εξωτερικεύω τα συναισθήματα μου μέσα από διάφορους χαρακτήρες που δεν έχουν καμία σχέση με μένα.

Ποιές δυσκολίες συναντά ένας ηθοποιός στα πρώτα του βήματα;

Η κατάσταση στο ελληνικό θέατρο είναι πάρα πολύ δύσκολη, κυρίως για τους ηθοποιούς αλλά όχι μόνο, όπως και σε όλους τους χώρους, άλλωστε. Η αλήθεια είναι ότι τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα και κάθε χρόνο γίνονται και χειρότερα, ειδικά για τους νέους καλλιτέχνες. Υπάρχει τεράστια προσφορά απέναντι στην πολύ μικρή ζήτηση.. Πολύ δύσκολα θα βρεθούν άνθρωποι να πιστέψουν και κατ' επέκταση να επενδύσουν στο όραμα ενός νέου καλλιτέχνη.Αλλά πιστεύω πως αν έχεις πίστη, επιμονή και υπομονή μπορείς να τα καταφέρεις.

Σε ποια θεατρική σκηνή θα σας βρούμε αυτό τον καιρό;

Με βρίσκετε στην σκηνή του Θεάτρου Από Μηχανής, στην παράσταση Ράφτης Κυριών και με την ίδια παράσταση στο Θέατρο Αυλαία στην Θεσσαλονίκη για λίγες παραστάσεις. Ακολουθεί καλοκαιρινή περιοδεία με τον Ράφτη Κυριών σε όλη την Ελλάδα.

Υπάρχει κάτι που σας φοβίζει ή σας προκαλεί ανασφάλεια στη σκηνή;

Όχι. Γιατί στην σκηνή παίζεις. Και το έχεις διαλέξει. Πως μπορεί ένα όμορφο «παιχνίδι» να προκαλεί φόβο; Στη σκηνή υπάρχουμε για να μεταφέρουμε την ιστορία του έργου στον θεατή... κάτι σαν παραμυθάδες. Συνεπώς οι λέξεις που αντιστοιχούν στο συναίσθημα της σκηνής είναι : χαρά, ικανοποίηση, ευτυχία και πολλές πολλές άλλες...

Όταν σβήσουν τα φώτα και κοπάσουν τα χειροκροτήματα ποια συναισθήματα μένουν στα άτομα που εργάστηκαν για την παράσταση;

Χαρά, ικανοποίηση και αγωνία. Αγωνία για το αν καταφέραμε και σήμερα να επικοινωνήσουμε στο κοινό την ιστορία μας...

Εν καιρώ οικονομικής κρίσης πιστεύετε πως ο κόσμος συνεχίζει να επενδύει στο θέατρο σαν μέσω πολιτισμού και διασκέδασης;

Φυσικά!! Ανέκαθεν το θέατρο λειτουργούσε σχεδόν λυτρωτικά για όσους το παρακολουθούν. Άλλωστε είναι «λαϊκό» θέαμα. Σκοπός του δεν είναι μόνο να διασκεδάζει αλλά να ψυχαγωγεί. Και ιστορικά αν το δούμε, το θέατρο ακόμη και σε πιο δύσκολες συνθήκες από τη σημερινή, φώναζε βροντερά παρών.

Ποια είναι τα θεατρικά σας όνειρα;

Δεν υπάρχει σε μένα η έννοια της λέξης όνειρο για κάποιο συγκεκριμένο ρόλο ή μια συγκεκριμένη συνεργασία. Μου αρέσουν τα «καλά» έργα και οι όμορφες και δημιουργικές συνεργασίες. Χωρίς ταμπέλες. Έργα και συνεργασίες που μου εξάπτουν τη φαντασία. Έργα και συνεργασίες που με κάνουν καλύτερο άνθρωπο.

Προσεχή καλλιτεχνικά σχέδια;

Η έννοια του σχεδίου στο θέατρο, είναι σχεδόν συνυφασμένη μ' αυτή της ανατροπής. Όλα είναι στον αέρα μέχρι να τα δεις να γίνονται. Συνεχίζω να ονειρεύομαι και να δημιουργώ.

Ένα μήνυμα που θέλετε να στείλετε στους αναγνώστες μας.

Να συνεχίσουν να ασχολούνται με τον πολιτισμό κάθε μορφής, να παραμένουν ενεργοί και με κριτική διάθεση και φυσικά να στέκονται αρωγοί σε κάθε νέα καλλιτεχνική προσπάθεια που αξίζει...