Γιώργος Βέργαδος: "Η φωτογραφία είναι μια τέχνη που σε μαθαίνει να βλέπεις τον κόσμο με άλλο μάτι."

2018-09-05

Θα ήθελες να μας πεις δυο λόγια για σένα;

Γεννήθηκα τον Απρίλιο του 1975 και μεγάλωσα στην Σπάρτη Λακωνίας. Στα 18 μου ήρθα στην Αθήνα για σπουδές και παρέμεινα. Οι τέχνες αποτελούσαν πάντα σημαντικό κομμάτι της ζωής μου με τη φωτογραφία να έχει τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην καθημερινότητά μου τα τελευταία είκοσι περίπου χρόνια.Η επαφή μου με την φωτογραφία ξεκίνησε πολύ νωρίτερα,όταν ήμουν 10 χρονών. Η πρώτη μου μηχανή ήταν μια μικρή compactYashicφιλμάτη, με την οποία φωτογράφιζα τα πάρτι και τις οικογενειακές μας διακοπές. Πάντα με συγκινούσε αυτή η τέχνη αλλά ποτέ δεν την είχα δει σοβαρά, μέχρι το 1995 που μπήκα στον μαγευτικό κόσμο του σκοτεινού θαλάμου, βοηθώντας την κοπέλα μου, που σπούδαζε τότε στα ΤΕΙ Φωτογραφίας, να εμφανίζει ασπρόμαυρα φιλμ και φωτογραφίες για τις εργασίες της σχολής της. Εκεί έμαθα τους πρώτους, βασικούς κανόνες της σύνθεσης και της αναλογικής επεξεργασίας, καθώς επίσης και βασικές λειτουργίες της SLRφωτογραφικής μηχανής. Φωτογράφιζα περιστασιακά γιατί εκείνη την εποχή υπήρχαν μόνο φιλμάτες μηχανές και για να ασχοληθεί κάποιος σοβαρά έπρεπε να καταναλώσει αρκετά χιλιόμετρα ακριβών φιλμς. Λίγα χρόνια αργότερα, με την έλευση των ψηφιακών μηχανών και κατόπιν των έξυπνων κινητών με τις καλές κάμερες, η φωτογραφία έγινε πιο προσιτή σε όλους κι έτσι μπόρεσα να εστιάσω περισσότερο σε αυτήν. Το μαγευτικό ταξίδι στην αγαπημένη μου τέχνη όμως απογειώθηκε όταν έφτιαξα InstagramAccount το 2012 (nickname: @gvergados). Εκεί γνώρισα πολλούς ανθρώπους με τα ίδια ενδιαφέροντα και το 2013, μαζί με δύο φίλους Instagramersιδρύσαμε την φωτογραφική ομάδα "GreekInstagramersEvents". Οι καλλιτεχνικές δράσεις που οργανώνουμε στην ομάδα, με βοήθησαν να εξελιχθώ ακόμα περισσότερο στην τέχνη που αγαπώ, παρακολούθησα σεμινάρια καλλιτεχνικής και εφαρμοσμένης φωτογραφίας, ενώ συμμετέχω συχνά σε ομαδικές εκθέσεις και καλλιτεχνικάProjects.

Γιατί αυτή τη μορφή τέχνης; Τι σε οδήγησε να ασχοληθείς με τη φωτογραφία; Ποιο ήταν το κίνητρό σου;

Η φωτογραφία είναι μια τέχνη που σε μαθαίνει να βλέπεις τον κόσμο με άλλο μάτι. Δεν υπάρχει πιο όμορφο κίνητρο από αυτό. Η καθημερινότητα μας είναι γεμάτη με υπέροχα στιγμιότυπα τα οποία προσπερνάμε γιατί συνήθως εστιάζουμε στο προφανές και όχι τόσο στην ουσία. Η φωτογραφία σε βάζει στην διαδικασία να παρατηρείς περισσότερο. Μου αρέσει να ανακαλύπτω εικόνες, χρώματα, στιγμές, συναισθήματα. Το να μπορεί κανείς να αποτυπώσει αυτό που βλέπει, όπως το βλέπει με τη δικιά του οπτική, την δικιά του αισθητική και να το μοιραστεί... είναι μαγεία.Η φωτογραφία, όπως όλες οι τέχνες, καλλιεργεί ψυχή και πνεύμα. Ιδιαίτερα στις μέρες μας που βιώνουμε μια πεζή πραγματικότητα. Ο άνθρωπος έχει ανάγκη να εστιάσει στο πνεύμα και να εκφραστεί.Η φωτογραφία μου προσφέρει ισορροπία, όταν το υπόλοιπο μισό της μέρας μου το απορροφά η τεχνική δουλειά που κάνω.Έχω επιλέξει να μην ζω αποκλειστικά από την τέχνη που αγαπώ. Είμαι της άποψης ότι σε μια τέχνη που βασίζεται στο συναίσθημα, μπορείς να εμβαθύνεις ακόμα περισσότερο και να είσαι πιο δημιουργικός όταν δεν μπαίνει σε προτεραιότητα ο αγχωτικός παράγοντας της επιβίωσης.

Πώς θα περιέγραφες το προσωπικό σου στυλ και πώς το βρήκες;

Καθώς εξελίσσομαι στην φωτογραφία, μου αρέσει να πειραματίζομαι συνέχεια με διάφορα στυλ. Ξεκίνησα με την ταξιδιωτική φωτογραφία όπως οι περισσότεροι από εμάς. Φωτογράφιζα τοπία, σοκάκια, αντικείμενα, έγχρωμα κυρίως και απέφευγα τη χρήση του ανθρώπινου παράγοντα στην σύνθεση μου. Αφού φωτογράφισα αμέτρητα ηλιοβασιλέματα και βάρκες, κάποια στιγμή ένιωσα την ανάγκη να ξεφύγω από την τουριστική λήψη και να εστιάσω στο συναίσθημα. Ήθελα τον άνθρωπο πρωταγωνιστή στις συνθέσεις μου και έτσι εστίασα περισσότερο στις στιγμές. Πειραματίστηκα αρχικά με σφιχτά κάδρα, όπως πχ λεπτομέρειες, κοντινά πορτραίτα και σιγά σιγά, απομακρύνθηκα από το θέμα μου, βγήκα στους δρόμους και έγινα «κυνηγός» κινηματογραφικών, αφηγηματικών λήψεων. Στην πορεία άρχισα να αφαιρώ το χρώμα, να αναζητώ τα ενδιαφέροντα στοιχεία στην ίδια την εικόνα, να παίζω με το φως τις υφές και τις σκιές, να σπάω τους αυστηρούς κανόνες της κλασσικής φωτογραφίας και να εκφράζομαι πιο δημιουργικά. Βοήθησε σε αυτό και ο καθηγητής καλλιτεχνικής φωτογραφίας Βασίλης Νίκας, με τον οποίο είχα την τιμή να συνεργαστώ σε ένα από τα projectsτης ομάδας μας και την ευκαιρία να παρακολουθήσω τα μαθήματα του. Αυτή την περίοδο κινούμαι κυρίως στο στυλ της καλλιτεχνικής, αφηγηματικής φωτογραφίας. Η τέχνη όμως αυτή, είναι ένα απέραντο δημιουργικό ταξίδι και αξίζει κανείς να ταξιδεύει ανακαλύπτοντας νέα στυλ που εξελίσσουν την ματιά του.

Από πού αντλείς έμπνευση;

Σημαντική πηγή έμπνευσης σε μια τέχνη που βασίζεται στην εικόνα, είναι η ίδια η ζωή. Η ζωή μας είναι γεμάτη εικόνες, στιγμές και συναισθήματα. Όλη η ουσία της φωτογραφίας είναι η καλλιέργεια της οπτικής μας αντίληψης ώστε να μάθουμε να βλέπουμε, να μη προσπερνάμε εύκολα, να εστιάζουμε στα υποψήφια θέματα μας. Τα βιώματα μας είναι βασικός παράγοντας έμπνευσης και στο τέλος οι καθημερινές μας εμπειρίες είναι αυτές που θα μας οδηγήσουν στην «τέλεια», (κατά την αισθητική μας), λήψη.Μελετώντας την δουλειά άλλων φωτογράφων είναι ένας καλός τρόπος να εμπνευστεί κανείς και να καλλιεργήσει την ματιά του, αλλά το μεγαλύτερο «σχολείο» βρίσκεται εκεί έξω και είναι αυτό που με εμπνέει καθημερινά.

Τι ψάχνεις να βρεις σε μία φωτογραφία; Σε φωτογραφίες άλλων, και στις δικές σου, ποια χαρακτηριστικά θεωρείς σημαντικά; Την τεχνική αρτιότητα, το περιεχόμενο;

Είμαι της άποψης ότι μια φωτογραφία είναι άρτια όταν καταφέρνει να περάσει νοήματα, να παράγει συναισθήματα, να κάνει τον θεατή να φανταστεί την ολοκλήρωση της, έξω από τα σφιχτά όρια του κάδρου. Μου αρέσει να βλέπω λήψεις που δεν υπακούν στους κλασσικούς κανόνες. Οι κλασσικοί κανόνες και οι τεχνικές, οδηγούν συνήθως στην απλή αποτύπωση θεμάτων. Ένας ορίζοντας μπορεί να είναι στραβός, να φεύγει από τα δύο τρίτα δημιουργώντας ένταση στο κυρίως θέμα. Ψάχνω στην φωτογραφία το στοιχείο της έκπληξης.Αυτό που δεν το περιμένω κι όμως εμφανίζεται εκεί και μαγνητίζει την ματιά μου. Το παιχνίδι με τις φόρμες, τις σκιές, τις υφές, τις γραμμές, η αφαιρετική προσέγγιση, οι γωνίες λήψης, τα σπασμένα μοτίβα, οι αντιθέσεις είναι στοιχεία που ομορφαίνουν μια φωτογραφία αλλά αυτό που την απογειώνει και της δίνει ζωντανό περιεχόμενο στα μάτια μου είναι ο ανθρώπινος παράγοντας.

Υπάρχουν φωτογράφοι των οποίων τη δουλειά θαυμάζεις;

Πολύ συχνά μελετώ Έλληνες και ξένους φωτογράφους. Μερικοί από τους Έλληνες που θαυμάζω είναι ο Κώστας Μπαλάφας, η Νέλλη, ο Πλάτων Ριβέλλης, ο Νίκος Οικονομόπουλος, ο Γιάννης Μπεχράκης, ο Γιώργος Δεπόλλας. Μερικοί από τους ξένους φωτογράφους oHenriCartierBresson, oSebastiao Salgado, oFerdinandoScianna, oEdwardWeston, oHerbertListκαι πολλοί άλλοι. Πέρα όμως από τους γνωστούς, παρακολουθώ σε καθημερινή βάση και φωτογραφίες αμέτρητων νέων, ταλαντούχων φωτογράφων οι οποίοι προβάλλουν την δουλειά τους στα SocialMediaόπως το Instagramκαι επίσης ενημερώνομαι για τις τάσεις της φωτογραφίας από περιοδικά και ενδιαφέροντα φωτογραφικά Sites. Αναφέρω ενδεικτικά μερικά για τους φίλους αναγνώστες, (Photologio.gr, Photo.gr, iFocus.gr, Fmag.gr, pttl.gr).

Θα μας γνωρίσεις την ομάδα "Greek Instagramers Events";

ομάδα "Greek Instagramers Events", ιδρύθηκε το καλοκαίρι του 2013 από μένα και την Έλλη Αγιαννίδη (@elaki26), ενώ αργότερα ακολούθησε και η καλή μας φίλη Σταυρούλα Σπυρέα (@vspireas). Η αγάπη μας για την φωτογραφία ήταν η αφορμή. Κύριος στόχος της ομάδας ήταν και είναι να συσπειρώνει τους φίλους αυτής της τέχνης προσφέροντας ένα βήμα καλλιτεχνικής έκφρασης, επικοινωνίας και ανταλλαγής εμπειριών. Η ομάδα είναι πολύ δραστήρια, με πληθώρα καλλιτεχνικών δράσεων στο βιογραφικό της. Μερικές από αυτές είναι η δημιουργία και επιμέλεια ομαδικών εκθέσεων φωτογραφίας που παρουσιάζονται πανελλαδικά, η διοργάνωση φωτογραφικών δράσεων όπως φωτο-εξορμήσεις, σεμινάρια φωτογραφίας, φωτογραφικά projects, φωτογραφικά λευκώματα, ενώ έχει συνεργαστεί με δήμους και σημαντικούς φορείς του πολιτισμού όπως μουσεία, θέατρα και καλλιτεχνικά φεστιβάλ, παράγοντας σημαντικό έργο στον χώρο της φωτογραφίας και προσφέροντας όμορφες εμπειρίες, σε όλους τους φίλους αυτής της τέχνης. Η ομάδα είναι ανοιχτή, σε όλους τους επαγγελματίες και ερασιτέχνες φωτογράφους και ανακοινώνει δημόσια όλες τις καλλιτεχνικές της δράσεις στη σελίδα της στο facebook (facebook.com/grevents.gr) και στο InstagramProfileτης (@gr_events). Στα φωτογραφικά album της ομάδας στο facebook μπορεί κανείς να δει στιγμιότυπα από όλες τις διοργανώσεις.

Μιλήστε μας για την έκθεση φωτογραφίας #my_andros.

Η έκθεση #My_Andros αποτελεί μέρος ενός ολοκληρωμένουProjectπου διοργάνωσε η ομάδα μας φέτος το 2018, σε συνεργασία με τον Δήμο Άνδρου και το Κυκλαδικό Δίκτυο Τουριστικών Επιχειρήσεων CTNAndros. Εκατόν είκοσι φωτογράφοι, μέλη της ομάδας μας,φιλοξενήθηκαν και ξεναγήθηκαν στο νησί για τρεις ημέρες με σκοπό να εξερευνήσουν τις ξεχωριστές του ομορφιές και να τις αναδείξουν μέσα από τις φωτογραφίες τους. Πάνω από 2500 φωτογραφίες ανέβηκαν στα SocialMedia με το ομώνυμο hashtag#my_andros, από τους συμμετέχοντες, πολλές από τις οποίες βραβεύτηκαν σε διάφορα Instagramhubsκαιsites, προωθώντας τις εικόνες του νησιού σε όλο τον πλανήτη. Η έκθεση προέκυψε από μια επιλογή αυτών των φωτογραφιών και αυτό το καλοκαίρι παρουσιάζεται σε τρία χωριά της Άνδρου, το Κόρθι, το Μπατσί και την Χώρα. Στόχος μας είναι να παρουσιαστεί και στην Αθήνα το Φθινόπωρο και αργότερα να δημιουργηθεί ένα φωτογραφικό λεύκωμα που θα διατίθεται στο νησί προωθώντας τις ομορφιές του και την δουλειά των καλλιτεχνών που συμμετείχαν στο Project. Το συγκεκριμένο Projectδεν είναι το πρώτο που οργανώνει η ομάδα μας. Τον Νοέμβριο του 2017, στην 33ηPhiloxenia, την μεγαλύτερη έκθεση για τον τουρισμό που πραγματοποιείται στην ΔΕΘ, είχαμε παρουσιάσει και την έκθεση φωτογραφίας «#My_Greece, η Ελλάδα μέσα από το βλέμμα 270 Insta-Φωτογράφων». Η συγκεκριμένη έκθεση έχει ταξιδέψει σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας, ενώ παράλληλα εκδόθηκε σε λεύκωμα από τις εκδόσεις Bell, με τον ομώνυμο τίτλο. Το λεύκωμα διακρίθηκε φέτος ως τα 10 καλύτερα βιβλία στην κατηγορία «Ευ Ζην» στα PublicBookAwards. Όλα τα έσοδα που αντιστοιχούν στα πνευματικά δικαιώματα των 270 φωτογράφων που συμμετείχαν, προσφέρονται στην «Κιβωτό του Κόσμου» για την ενίσχυση του κοινωνικού της έργου.

Ποια είναι τα σχέδιά σας και ποιες οι επιθυμίες σας για την νέα χρονιά;

Πρωταρχικός μας στόχος για την νέα χρονιά είναι να συνεχίσει να μεγαλώνει η καλλιτεχνική μας παρέα και να περνάμε τέλεια, μέσα από όμορφες, πρωτότυπες, δημιουργικές δράσεις. Σε λίγο καιρό θα ανακοινώσουμε το νέο Πανελλαδικό μας Project, την συνέχεια του Project"#My_Greece",με στόχο την ανάδειξη της χώρας μας, τον πολιτισμό και τα έθιμα της. Έχουμε σκοπό επίσης να διοργανώσουμε μικρότερες, θεματικές εκθέσεις, φωτο-εξορμήσεις Σεμινάρια,Workshopsκαι διάφορα φωτογραφικά projects που θα φέρουν τους φίλους της φωτογραφίας πιο κοντά. Στις βασικές επιθυμίες μας, είναι κάποια στιγμή να βρεθεί ο κατάλληλος πολιτιστικός χώρος που θα στεγάσει την ομάδα μας και θα μας επιτρέψει να εξελιχθούμε ακόμα περισσότερο.

Κλείνοντας ποιο μήνυμα θέλετε να στείλετε στους αναγνώστες μας;

Η φωτογραφία είναι ένα υπέροχο ταξίδι με μαγευτικούς προορισμούς. Αυτό το ταξίδι είναι ακόμα πιο συναρπαστικό όταν το μοιραζόμαστε με φίλους. Πέρα από το εικονοσκόπιο της μηχανής μας, πέρα από τα κλικς και τις αμέτρητες ψηφιακές εικόνες, ας μην ξεχνάμε να εστιάζουμε στην ομορφότερη, απέραντη, πραγματική εικόνα. Την εικόνα της ζωής. Αυτή θα πρέπει να απαθανατίσουμε αρχικά με την ματιά μας, κατόπιν με το νου και την ψυχή μας. Αυτές οι εικόνες θα γίνουν αναμνήσεις, εμπειρίες και οι εμπειρίες θα μας οδηγήσουν στο να γίνουμε καλύτεροι φωτογράφοι, μα πάνω απ΄ όλα καλύτεροι άνθρωποι.