Γιώτα Ζερδεβά: «Η τέχνη δεν έχει σύνορα!»

2018-02-14

Ο μεγάλος Δημήτρης Χορν είχε πει «Ηθοποιός σημαίνει Φώς», για εσάς τι είναι ο ηθοποιός;

Κατάθεση ψυχής ! Φως της ψυχής και πάλι φως θα δει ο θεατής. Η ψυχή αύτη όμως, κατοικεί σε ένα σώμα που χρειάζεται τροφή και φροντίδα. Στις μέρες μας κάποιοι πιστεύουν οτι ο ηθοποιός δεν έχει ανάγκες πέρα απο την έκφραση της τέχνης του, αυτό ειλικρινά δεν το καταλαβαίνω... και καταντά ηθοποιός να σημαίνει φως, νερο και τηλέφωνο απλήρωτο.

Αυτό τον καιρό που σε βρίσκουμε;

«Μία ξεχωριστή μέρα» του Έττορε Σκόλα σε σκηνοθεσία Άσπας Καλλιάνη και θεατρική διασκευή Αλέξανδρου Ρήγα. Μια συμπαραγωγή του Α. Ρήγα και ΔΗΠΕΘΕ Σερρών.

Έχω την χαρά πάνω στο σανίδι να υποδύομαι την επιστάτριας.   

Πόσο η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει το χώρο σας;

Όπως και όλους τους άλλους χώρους. Γιατί να διαφέρουμε εμείς;

Μιλήστε μας για μία αστεία και μία δύσκολη σκηνή που ζήσατε πάνω στο σανίδι.

Καθημερινά πολλές οι δύσκολες στιγμές . Όταν κάτι συμβαίνει πάνω στην σκηνή, από το ποιο απλό, όπως ένα αντικείμενο να βρίσκετε σε λάθος θέση ή έναν τραυματισμό, θα πρέπει να έχεις την δύναμη και το σθένος να το αντιμετωπίσεις άμεσα χωρίς να σταματήσει η παράσταση. Σίγουρα το ίδιο γεγονός που αρχικά σε δυσκόλεψε, καταλήγει εφόσον αντιμετωπιστεί σε μια αστεία στιγμή. 

Αν σας γινόταν μία πρόταση για τηλεόραση, ταινία ή θέατρο τι θα επιλέγατε και γιατί;

Όλες οι προτάσεις καλοδεχούμενες. Δεν είναι ο χώρος που κάνει την διαφορά, αλλά οι άνθρωποι που δουλεύουν στην εκάστοτε θεατρική, τηλεοπτική ή κινηματογραφική παραγωγή. Η απόφαση στην εκάστοτε περίπτωση απο πλευράς μου θα παρθεί απο το πόσο έντιμη είναι η προσέγγιση, για να έρθει το σωστό αποτέλεσμα στην συγκεκριμένη παραγωγή.

Πολλοί συνάδελφοί σας δραστηριοποιούνται σε άλλες χώρες, π.χ. στην Κύπρο, και ζουν μόνιμα εκεί ή πηγαινοέρχονται. Θα μπορούσατε ή θα θέλατε να κάνετε κάτι ανάλογο;

Αναμφισβήτητα ναι. Μπορώ να πω ότι το επιδιώκω κατά καιρούς. Η τέχνη δεν έχει σύνορα! 

Κλείνοντας ποιο μήνυμα θέλετε να περάσετε στους αναγνώστες μας;

Να ελπίζουμε και να είμαστε περισσότερο αισιόδοξοι. Τίποτα δεν μας χαρίζεται σε αυτή τη ζωή. Συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε για το καλύτερο, ο καθένας απο την δική του πλευρά του και σύμφωνα με τις δυνατότητες του.

Και όπως λέει ο Έττορε Σκόλα «Να λες εγώ, μονάχος μου, θα σώσω τον κόσμο... και αν χαθεί, μη λυπηθείς, τίποτε δε χάθηκε ποτέ... Πώς αλλιώς, αφού αγαπιούνται οι άνθρωποι;»

Μια Ξεχωριστή Μέρα

ΘΕΑΤΡΟ ΑΛΜΑ

ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΠΕΜΠΤΗ 22 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ

ΜΙΑ ΞΕΧΩΡΙΣΤΗ ΜΕΡΑ,

μια ξεχωριστή παραγωγή του Αλέξανδρου Ρήγα.

Η πολυβραβευμένη ταινία ορόσημο «Μία Ξεχωριστή Μέρα» (Una GiornataParticolare) του Έττορε Σκόλα, ανεβαίνει σε θεατρική διασκευή του Αλέξανδρου Ρήγα και σκηνοθεσία της Άσπας Καλλιάνη και παρουσιάζεται από μία παραγωγή υψηλών προδιαγραφών στο θέατρο Άλμα από Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου. Η πρώτη παράσταση πραγματοποιήθηκε στις 7 Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη (θέατρο Αυλαία) και σημείωσε μεγάλη καλλιτεχνική και εισπρακτική επιτυχία.

Ο Γκαμπριέλε (Σταύρος Ζαλμάς) διώκεται από το φασιστικό καθεστώς της Ιταλίας του 1938. Έχει μέχρι την δύση του ηλίου για να τον μεταφέρουν στο στρατόπεδο συγκέντρωσης. Η Αντονιέτα (Δήμητρα Ματσούκα) πιστή μέχρι σήμερα στο καθεστώς, παντρεμένη με έξι παιδιά, τον συναντάει χωρίς να γνωρίζει τίποτα για τις «ανατρεπτικές» του αντιλήψεις. Οι ώρες που θα περάσουνε μαζί θα συνταράξουν τα πιστεύω της σε σχέση με το καθεστώς αλλά και με την μέχρι τώρα ζωή της. Την σχέση της με τον άντρα της, τον φεμινισμό, την ομοφυλοφιλία, τον κόσμο, και κυρίως την σχέση με τον ίδιο της τον εαυτό. Δύο πλάσματα μεγαλωμένα τελείως διαφορετικά, που όμως θα ανακαλύψουν μέσα από δυνατές συγκρούσεις ότι τους ενώνει το σημαντικότερο πράγμα απ' όλα. Και ίσως, μέχρι την δύση του ήλιου οι ζωές τους να αλλάξουν για πάντα.

Μετάφραση/ Διασκευή: Αλέξανδρος Ρήγας

Σκηνοθεσία: Άσπα Καλλιάνη

Σκηνογραφική Επιμέλεια: Λία Ασβεστά

Φωτισμός: Βασίλης Κλωτσοτήρας

Πρωτότυπη μουσική: Γιώργος Μελισσινός

Ηχητικός Σχεδιασμός: Κωστής Κόντος

Ενδυματολόγος: Ελένη Μπλέτσα

Κατασκευή Σκηνικών: EnoShkodrani

Φωτογραφίες: Χρήστος Κοτσιρέας

Βοηθός Σκηνοθέτη: Κωνσταντίνα Σταυροπούλου

Παίζουν: Σταύρος Ζαλμάς, Δήμητρα Ματσούκα

Αρτέμης Γαβριλούκ, Γιώτα Ζερδεβά,

Νίκος Νικολαίδης, Λεωνίδας Χρυσομάλλης

ΣΥΜΠΑΡΑΓΩΓΗ ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ ΣΕΡΡΩΝ & ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΗΓΑΣ