Ιωάννα Δεμερτζίδου: "Ηθοποιός είναι να ακούς και να κοιτάς."

2018-06-19

Ο μεγάλος Δημήτρης Χορν είχε πει «Ηθοποιός σημαίνει Φώς», για εσάς τι είναι ο ηθοποιός;

Νομίζω το επεξεργάζομαι ακόμα. Το ψάχνω. Αυτό που μπορώ να πω, για την ώρα, είναι να ακούς και να κοιτάς.

Αυτό τον καιρό που σε βρίσκουμε;

Αυτόν τον καιρό βρίσκομαι στην Αθήνα, στο Εθνικό Θέατρο. Έχω τη χαρά και την τιμή να είμαι στο χορό, στην Ηλέκτρα του Σοφοκλή σε σκηνοθεσία Θάνου Παπακωνσταντίνου.

Πόσο η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει το χώρο σας;

Αν μιλήσουμε για "ποσότητα", ομολογουμένως θα μιλήσουμε για λίγες παραγωγές με οικονομική επιτυχία, χαμηλή τιμή εισιτηρίων, μικρό αριθμό θεατών και απλήρωτους εργαζομένους. Μια κατάσταση δηλαδή που υποβαθμίζει το επάγγελμα μας και τις συνθήκες εργασίας μας. Δεν είμαι σίγουρη όμως ότι είναι μόνο αυτό. Πιο πολύ με προβληματίζει το επίπεδο της παιδείας μας, που φοβάμαι ότι και αυτό βρίσκεται σε κρίση και επηρεάζει πρώτα απ΄ όλα το θέατρο ως προς την ποιότητα του.

Μιλήστε μας για μία αστεία και μία δύσκολη σκηνή που ζήσατε πάνω στο σανίδι.

Μία δύσκολη στιγμή που θυμάμαι σίγουρα ήταν τον περασμένο χειμώνα στο "Γκιακ". Ένας συνάδελφός μου έπρεπε να σκίσει με ένα μαχαίρι ένα τσουβάλι με χώμα και σε μια παράσταση του γλίστρησε το μαχαίρι και έπεσε πάνω στο χέρι του με αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά και να διακόψουμε την παράσταση. Αστεία στιγμή να σας πω την αλήθεια δεν μπορώ να θυμηθώ. Με θυμάμαι πολλές φορές να γελάω με την ψυχή μου αλλά μάλλον είναι σαν τα ανέκδοτα που πάντα τα ξεχνάω μετά.

Αν σας γινόταν μία πρόταση για τηλεόραση, ταινία ή θέατρο τι θα επιλέγατε και γιατί;

Αν θεωρήσουμε ότι με ενδιέφεραν καλλιτεχνικά και οι 3 προτάσεις το ίδιο, μάλλον θα επέλεγα την ταινία για τον μοναδικό λόγο οτι είναι κάτι που το ονειρεύομαι πολύ!

Πολλοί συνάδελφοί σας δραστηριοποιούνται σε άλλες χώρες, π.χ. στην Κύπρο, και ζουν μόνιμα εκεί ή πηγαινοέρχονται. Θα μπορούσατε ή θα θέλατε να κάνετε κάτι ανάλογο;

Και θα μπορούσα και θα ήθελα αν οι συνθήκες εργασίας με ικανοποιούσαν. Δεν παίρνω εύκολα την απόφαση να αλλάξω τόπο οπότε με αφορμή τη δουλειά μου θα το δοκίμαζα και αυτό.

Κλείνοντας ποιο μήνυμα θέλετε να περάσετε στους αναγνώστες μας;;

Να κοιμούνται νωρίς και να διαβάζουν :) . Το διάβασμα μας δίνει τις απαντήσεις.