Ηρώ Κωστράκη: "Αισθάνομαι ότι υπάρχει ένας διάλογος μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας στο κομμάτι των τεχνών."

2018-02-20

Αν σας ζητούσα να μας γνωρίσετε την Ηρώ μέσα από πέντε λέξεις ποιες θα ήταν αυτές;

Αισιόδοξη , δυναμική αλλά πολυ ευαίσθητη με έντονα στοιχεία αυτοσαρκασμού.

Με λίγα λόγια τοξότης με ωροσκόπο σκορπιό.

Αν σας ζητούσα να χαρακτηρίσετε τον χώρο σας με μια λέξη ποια θα ήταν αυτή;

Θέατρο= παλμός

Αν ο παλμός είναι η κίνηση που γίνεται εναλλάξ προς δυο αντίθετες κατευθύνσεις τότε και το θέατρο υπάρχει γιατί ισορροπεί μεταξύ του απόλυτα ρεαλιστικού σε ένα φανταστικό πλαίσιο. Ο παλμός επίσης προσδιορίζει την ίδια την ζωή... το θέατρο είναι οτι πιο ζωτικό!

Αυτό τον καιρό σε ποια θεατρική σκηνή θα σας βρούμε;

Αυτόν τον καιρό ανεβάζουμε με την ομάδα μου για δεύτερη χρονιά το «Περπατώ εις το δάσος» της Στέλλας Μιχαηλίδου και ετοιμάζω με την μουσικοθεατρική ομάδα «Μελωδία», το μιούζικαλ «Ματίλντα» βασισμένο στη νουβέλα του Ρόαλτ Νταλ ,που θα ανεβεί στο δημοτικό θέατρο του Unterföring. Επίσης ετοιμάζουμε και την επόμενη μουσική μας συναυλία στο πλαίσιο της «μπουάτ».

Ζείτε και δραστηριοποιήστε εκτός Ελλαδικού εδάφους, ποιες είναι οι ευκολίες και ποιες η δυσκολίες σας;

Μια δυσκολία είναι η γλώσσα. Το θέατρο είναι κατεξοχήν τέχνη του λόγου. Άρα η άρτια χρήση της γλώσσας είναι προϋπόθεση. Εγώ που αγαπώ πολυ την μουσική και τραγουδάω έχω βρει τις ισορροπίες μέσα μου και εκφράζομαι και μέσα απο αυτήν. Η μουσική είναι μια γλώσσα κοινή για όλους. Η ευκολία, αν θα μπορούσαμε να το πούμε έτσι, είναι οτι υπάρχει χώρος δημιουργίας. Ζούμε σε μια πολυπολιτισμική πόλη που πάντα θα έχεις να δείξεις κάτι που θα αφορά πάντα κάποιους . Αυτό βοηθά επίσης πολυ στο να τολμάς δημιουργικά και να μην ανακυκλώνεις.

Πόσο ενεργή είναι η Ελληνική Καλλιτεχνική κοινότητα του Μονάχου; Υπάρχει υποστήριξη από την Ελλάδα και τα ελληνικά Μ.Μ.Ε.;

Είναι πολλοί οι Έλληνες καλλιτέχνες οι οποίοι έχουν επιλέξει το Μόναχο ως βάση τους και δραστηριοποιούνται και διαπρέπουν εντός και εκτός συνόρων. Αισθάνομαι οτι υπάρχει ένας διάλογος μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας στο κομμάτι των τεχνών. Αυτόν το καιρό για παράδειγμα υπάρχουν σημαντικές συνεργασίες ανθρώπων που ζουν στο Μόναχο με ελληνικούς φορείς αλλά και αντίστροφα. Λίγα παραδείγματα , ο συνθέτης Μηνάς Μπουρμπουδάκης με το έργο «Ζ» που εμφανίζεται τον επόμενο μηνά στην εναλλακτική σκηνή της Ε.Λ.Σ , η Μαρία Κωστράκη λυρική Σοπράνο επίσης στην Ε.Λ.Σ και στην Κ.Ο.Θ τον Μάρτιο και αντίστροφα έχουμε την χαρά να φιλοξενούμε στα θέατρα της πόλης μας σκηνοθέτες όπως τον Ανέστη Αζά και τον Πρόδρομο Τσινικόρη απο την Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου.

Γενικά έχει έρθει πολύς κόσμος στο Μόναχο, οι ανάγκες έχουν μεγαλώσει και έτσι υπάρχει μια καλλιτεχνική άνθηση. Ελληνικά ωδεία, ελληνική Χορωδία και μουσικοθεατρικές ομάδες με διεθνείς διακρίσεις, μουσικά σύνολα όπως οι «ρεπούμπλικα» «τα μουρμουράκια» , η "Μπουάτ" που σχεδόν πέντε χρόνια τώρα έχει καθιερωθεί στο Μόναχο. Εμείς έχουμε υποστήριξη από την ελληνική εκκλησία του Μονάχου που μας δίνει στέγη για να μπορούμε να δουλεύουμε τα πρότζεκτ μας. Δυο υπέροχοι άνθρωποι ο πατέρας Γεώργιος Βλέτσης και ο πατέρας Γεώργιος Σιώμος που αγαπούν τις τέχνες είναι δίπλα μας σε κάθε βήμα. Υποστήριξη άλλη δεν υπάρχει και αυτό γιατί απλά στην Ελλάδα δεν έχουν καταλάβει ακόμα τι έχει αρχίσει να καρποφορεί εδώ.

Θα θέλατε να συμμετέχετε σε μία καλλιτεχνική δράση στην Ελλάδα; Και αν ναι ποιο είναι το μεγάλο σας όνειρο;

Γενικά έχω την τάση να βάζω στόχους και να ονειρεύομαι υλοποιήσιμα πράγματα. Τα τελευταία χρόνια δουλεύω κυρίως ως σκηνοθέτης και επειδή οι άνθρωποι έχουμε την τάση να αναζητούμε συνήθως αυτό που δεν έχουμε... έτσι και εγώ ήθελα να επιστρέψω υποκριτικά με ένα αρχαίο κείμενο σε ένα αρχαίο θέατρο.

Τι θα ευχόσασταν να συμβεί στην Ηρώ μέσα στο 2018;

Όμορφες συνεργασίες, με όμορφους ανθρώπους γεννούν όμορφα πράγματα... όποτε αυτό μου εύχομαι, να περιβάλλομαι από όμορφους ανθρώπους!

Και για τους αναγνώστες μας ποια ευχή θα κάνατε;

Εύχομαι ακριβώς το ίδιο για όλους. ο καθένας στον χώρο του μπορεί να βρει όμορφους ανθρώπους. Εντοπίστε τους και αξιοποιήστε τους.