Νίκος Τσιμάρας

2020-01-28

Ο μεγάλος Δημήτρης Χορν είχε πει «Ηθοποιός σημαίνει φώς!», για εσάς ποια είναι η έννοια του ηθοποιού;

Και στεναγμός πολύ μικρός είχε πει αλλά σπάνια κανείς θυμάται τη συνέχεια. Σίγουρα η έννοια του ηθοποιού πρέπει να είναι συνυφασμένη με την πνευματικότητα αν και νομίζω ότι δεν ισχύει τόσο στις μέρες. Θα έλεγα ότι πλέον επικρατεί το «προσέξτε με».

Πού σας βρίσκουμε αυτό τον καιρό;

Στο Θέατρο Βρετάνια, στην κωμωδία "Βρε καλώς τους" σε σκηνοθεσία Π. Φιλιππίδη. Πρόκειται για μια θεατρική διασκευή του Λ.Λαζόπουλου της γαλλικής ταινίας των G. Laurentκαι M. deChauveron. Είμαι σε μια συνεργασία που αποτελεί σχολείο για μένα καθώς εκτός από τους κορυφαίους Π. Φιλιππίδη, Λ. Λαζόπουλο, Π. Χαϊκάλη, Μ. Σολωμού, Κ. Κοράκη συνεργάζομαι και με τους πολύ ταλαντούχους Ν. Πολυδερόπουλο, Γ.Σοφιανό, Γ. Αγγέλου, Ε. Παγκάλου, Σ. Χατζησταματίου.

Από την παράσταση "Βρε καλώς τους"

Γιατί πιστεύετε ότι όλο και περισσότερος κόσμος επιλέγει τον χώρο της υποκριτικής;

Στην καθημερινότητα μας, οι άνθρωποι καταπιέζουμε ή και εγκλωβίζουμε την εκφραστικότητα μας και κατά συνέπεια, καταπιέζουμε και τον ίδιο μας τον εαυτό. Οπότε, η υποκριτική είναι ένα καλό μέσο απελευθέρωσης. Επίσης, η γενικότερη ανεργία σε συνδυασμό με τις κακές εργασιακές συνθήκες κάνει τον κόσμο να αναζητά διέξοδο στη «λάμψη» των ηθοποιών που βλέπει στις οθόνες. Μην έχοντας δηλαδή κάποια εργασιακή ασφάλεια να εγκαταλείψει προτιμάει κάποιος να ακολουθήσει κάτι που τουλάχιστον τον ευχαριστεί. Έτσι, παίρνει την απόφαση να δοκιμάσει την τύχη του στον χώρο της υποκριτικής ακολουθώντας πολλές φορές ένα φορεμένο όνειρο.

Όταν σβήσουν τα φώτα και κοπάσουν τα χειροκροτήματα ποια συναισθήματα μένουν στα άτομα που εργάστηκαν για την παράσταση;

Χαρά... που ο καθένας φέρνει εις πέρας αυτό που του έχει ανατεθεί και αμέσως μετά έρχεται το αίσθημα του ανικανοποίητου. Αυτό είναι που μας κάνει να θέλουμε να βελτιώνουμε πράγματα την επόμενη φορά. Τέλος, ανάγκη για ξεκούραση και αποφόρτιση.

Dr Jekyll & Mr Hyde, Θέατρο Αργώ

Έχετε να μας διηγηθείτε μια περίεργη κατάσταση που ζήσατε πάνω στη σκηνή;

Φυσικά. Στο χορευτικό ενός γάμου επί σκηνής μια γιαγιά άρχισε να μας πετάει δίευρα για το καλό! Άβολο αλλά και ευχάριστο ταυτόχρονα. Ελπίζω να είναι καλά η γιαγιά.

Εν καιρώ οικονομικής κρίσης πιστεύετε πως ο κόσμος συνεχίζει να επενδύει στο θέατρο σαν μέσω πολιτισμού και διασκέδασης;

Σίγουρα επενδύει. Το θέατρο ήταν πάντα μια ανάγκη του ανθρώπου γι' αυτό υπάρχουν και τόσες πολλές παραστάσεις. Όμως, νομίζω ότι αυτό θα αρχίσει να γυρνάει boomerang. Οι αμέτρητες παραστάσεις είναι αυτές που εν τέλει δημιουργούν στο κοινό μια σύγχυση ως προς το που αξίζει να ξοδέψει τα χρήματα του και που όχι. Και είναι λογικό να απογοητεύεται και σταδιακά να μειώνει το ενδιαφέρον του ως προς το θέατρο γενικότερα.

Ποια είναι τα σχέδιά σας και ποιες οι επιθυμίες σας για την νέα χρονιά;

Ως προς τα σχέδια, συνεχίζω στο θέατρο Βρετάνια μέχρι τέλους της σεζόν. Αυτό που επιθυμώ για την νέα χρονιά είναι το όλο και καλύτερα.

Και στα άγια ανταρτες

Κλείνοντας ποιο μήνυμα θέλετε να στείλετε στους αναγνώστες μας;

Να φοράνε αντηλιακό γιατί λένε ότι δεν υπάρχει κακός καιρός αλλά ακατάλληλα ρούχα.

Σας ευχαριστώ 

© 2018 Duende-Η δύναμη της Τέχνης. Διατηρούνται όλα τα δικαιώματα.
Υλοποιήθηκε από τη Webnode
Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα! Αυτή η ιστοσελίδα δημιουργήθηκε με τη Webnode. Δημιουργήστε τη δική σας δωρεάν σήμερα! Ξεκινήστε