Οι Άνευ Κω. Δη. Κα, ένα ρεμπέτικο συγκρότημα της Θεσσαλονίκης, μας παρουσιάζεται και μας μιλάει για την δύναμη της μουσικής!

2019-01-13

Θα ξεκινήσω όπως πρέπει από τα βασικά! Πότε άρχισες να σεργιανάς στους δρόμους της μουσικής; Κοινώς, πότε συνειδητοποίησες πως η μουσική είναι για σένα κάτι παραπάνω από μια ασχολία απλά στον ελεύθερο σου χρόνο;

Κώστας: Τη μουσική άρχισα να την ανακαλυπτω ως μαθητης στο μουσικό σχολείο Θεσσαλονίκης, εκεί είχα τα πρώτα ερεθίσματα απο τους καθηγητές και συναναστράφηκα με άτομα με τα ίδια ερεθίσματα οποτε και δημιουργήθηκαν οι πρώτες προσπάθειες για να παίξω σε ένα μουσικό σύνολο.

Δήμος: Ξεκίνησα από 3η δημοτικού να ασχολούμαι με την μουσική αργότερα πήγα στο μουσικό σχολείο Θεσσαλονίκης. Γενικά από μικρός ένα σχήμα μουσικό θα μπορούσε να με καθηλώσει ανεξάρτητα το μέρος το οποίο βρισκόμουν.

Κατερίνα: Η πρώτη μου επαφή με μουσικό όργανο ήταν στα 5 μου έτη,για την ακρίβεια με βιολί.Έπειτα προχώρησα με πιάνο και θεωρητικά και αργότερα με Μονωδία στο κλασικό είδος και τελείωσα τις σπουδές μου αποκτώντας Πτυχίο στο πιάνο,Δίπλωμα Σύνθεσης και Δίπλωμα Μονωδίας.Τα μαθητικά μου χρόνια τα πέρασα στο Μουσικό Σχολείο Θεσσαλονίκης, όπου και γνωριστήκαμε με τα παιδιά.

Με ποιο ή ποια είδη ασχολείσαι;

Κώστας: Έχω τελειώσει σπουδές σε κλασική κιθάρα, μου αρέσει πολύ το φλαμέγκο και το ρεμπέτικο με το οποίο ασχολούμαι και επαγγελματικά τα τελευταία 8 χρόνια.

Δήμος: Με το ρεμπέτικο .Αρκετά χρόνια ασχολήθηκα και ασχολούμαι και με παραδοσιακό αλλά το ρεμπέτικο είναι αυτό που με εκφράζει και με έκανε να ασχοληθώ.

Κατερίνα: Παλαιότερα τραγουδούσα και έπαιζα πλήκτρα η ίδια σε εντεχνολαικά ακούσματα.Πλέον εδώ και 1.5 χρόνο ασχολούμαι με το ρεμπέτικο όπου και δημιουργήσαμε με τον Κώστα και τον Δήμο τους ''Άνευ Κω.Δη.Κα''.

Μουσική... Ένας μαγικός τρόπος έκφρασης και δημιουργικής ανησυχίας για πολλούς. Για σένα;

Κώστας: Σίγουρα η μουσική αποτελεί τρόπο έκφρασης και διασκέδασης και αυτο προσπαθώ να υπηρετήσω και εγώ μέσα από τα ακούσματα τα οποία προσφέρω στους θαμώνες που έρχονται να ακούσουν το σχήμα στο οποίο συμμετέχω.

Δήμος: Προφανώς ειδικά με το ρεμπέτικο ..ο καθένας στο είδος του φυσικά.... Αλλά όσων αφορά εμένα με παρασέρνουν τα ρεμπέτικα ακούσματα... και με το παραπάνω κάποιες φορές...

Κατερίνα: Για μένα είναι η καθημερινότητά μου,ο τρόπος μου για να εκφράζομαι.Μου αρέσει πολύ ο τρόπος που εξωτερικεύω κάποιο συναίσθημα όταν θα παίξω ή όταν θα τραγουδήσω.Η αποφόρτιση μιας ημέρας για μένα είναι παίζοντας ή ακούγοντας μουσική.

Ποιες είναι οι ιδιαίτερες μουσικές σου επιρροές; Υπάρχουν τυχόν καλλιτέχνες οι οποίοι λειτουργούν ως πρότυπο για σένα;

Κώστας: Οι επιρροές οι οποίες έχω είναι πάρα πολλές από διάφορα μουσικά είδη, υπάρχουν ανα τον κόσμο πάρα πολλοί καλοί στο είδος τους και ο καθένας έχει και κάτι να προσφέρει, από το ελληνικό στερέωμα θα αναφέρω επί παραδείγματι τον Δημήτρη Μυστακίδη, από τον οποίο έχω πάρει αρκετά ακούσματα και ο οποίος ασχολείται με τη λαϊκή και ρεμπέτικη μουσική και έχει προσφέρει πολλά στο είδος.

Δήμος: Κατάγομαι από μουσική οικογένεια, ερασιτεχνικά οι περισσότεροι και έτυχε όλοι να ασχολούνται με την παράδοση και το γνήσιο ρεμπέτικο και έτσι με έβαλαν σε αυτά τα μονοπάτια. Όλοι οι καλλιτέχνες πιστεύω έχουν κάποια πρότυπα έτσι και εγώ όπως είναι ο Ανέστης Μπαρμπάτσης που τον είχα και καθηγητή μια χρόνια στο Μουσικό και μακάρι να τον είχα για περισσότερα χρόνια διότι έχει ασχοληθεί πολύ με το ρεμπέτικο.

Κατερίνα: Κατά διαστήματα υπάρχουν πολλοί καλλιτέχνες που θαυμάζω και εκτιμώ και πάνω σε αυτούς μελέτησα για να βελτιωθώ.Μου αρέσει πολύ η κλασική μουσική αλλά ταυτόχρονα και άλλα είδη.Καλλιτέχνες που μπορώ να αναφέρω και λειτουργούν ως πρότυπο σε εμένα είναι η Ελένη Βιτάλη και η Ρόζα Εσκενάζυ.

Πού σε βρίσκουμε αυτό τον καιρό; Στην σημερινή Ελλάδα του «κοινωνικού πανικού» επιβιώνει ένας δημιουργός; Υπάρχουν οι δυνατότητες να επικοινωνήσει την τέχνη του;

Κώστας: Όπως όλα τα επαγγέλματα έτσι και αυτο του μουσικού έχουν επηρεαστεί από την οικονομική κατάσταση της χώρας αλλά πάντα μπορούν να υπάρξουν ευκαιρίες για τους δημιουργούς.

Δήμος: Φυσικά και υπάρχει δυνατότητα... με μεγαλύτερη δυσκολία σύμφωνα με παλιότερα

Αλλά μπορεί να επιτευχθεί ...

Κατερίνα: Η αλήθεια είναι ότι πλέον τα πράγματα έχουν δυσκολέψει.Όμως κάθε προσπάθεια πολλές φορές φέρνει το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Όλοι : Αυτόν τον καιρό θα μας βρείτε σε διάφορα μέρη της πόλης μας και συγκεκριμένα κάθε Κυριακή μεσημέρι στις 14:30 στο Ουζερί- Το γεντί (Ι.Παπαρέσκα 13 στο Επταπύργιο),κάθε Παρασκευή στις 22:00 στο Κουτούκι (Αν.Παπανδρέου 143 στην Νεάπολη)και κάθε δεύτερη Τετάρτη του μήνα στο Μανιτάρι Μαγικό στο Μπιτ Παζάρ στις 21:00.Κάθε εβδομάδα υπάρχει ανάρτηση στην σελίδα του facebook (Ανευ Κω.Δη.Κα) με το εβδομαδιαίο μας πρόγραμμα.

Πως επηρέασε η διάδοση του Internet τη μουσική βιομηχανία και τους καλλιτέχνες τα τελευταία χρόνια; Είναι σύμμαχος ή εχθρός για τους νέους καλλιτέχνες;

Κώστας: Η τεχνολογία γενικότερα αποτελεί ένα εργαλείο και σίγουρα με τη σωστή χρήση μπορεί να βοηθήσει στην καριέρα ενός μουσικού, εγώ προσωπικά όντας στο σχήμα Άνευ Κω.Δη.Κα χρησιμοποιώ το internet για λόγους promotion κατά κύριο λόγο και μας έχει βοηθήσει αρκετά.

Δήμος: Πιστεύω πως η σωστή χρήση του ίντερνετ όσον αφορά στον τομέα μας,έχει επιθυμητό αποτέλεσμα ...και εμάς σαν σχήμα μας βοήθησε αρκετά το ιντερνέτ.

Κατερίνα: Θεωρώ ότι σε μεγάλο ποσοστό είναι σύμμαχος.Με την σωστή χρήση πάντα,βοηθά τους νέους καλλιτέχνες να αναδείξουν τις δουλειές τους .

Τι θα έλεγες στους νέους που θα θέλουν να ασχοληθούν επαγγελματικά με τη μουσική, κρίνοντας με την προσωπική σου εμπειρία;

Κώστας: Ο καθένας πρέπει να ασχολείται με ότι τον κάνει χαρούμενο, αν κάποιος νέος θέλει να ασχοληθεί με επαγγελματική σταδιοδρομία στη μουσική και να εκφραστεί μέσα από τη δουλειά του πρέπει να μάθει να κρατάει μια ταυτότητα στο είδος με το οποίο θέλει να ασχοληθεί και να δώσει χρόνο.

Δήμος: Επιλογές είναι όλα. Τον καθένα ότι τον εκφράζει. Δύσκολο επάγγελμα αλλά άμα υπάρχει θέληση πετυχαίνονται τα πάντα. Όλα είναι δυνατά.

Κατερίνα: Θα παρότρυνα εννοείται κάποιον να ασχοληθεί με την μουσική.Το αν θα ασχολούνταν επαγγελματικά ή όχι είναι στην κρίση του.Είναι όμως ένας μαγικός κόσμος η μουσική και μόνο οφέλη έχεις από αυτόν τον κόσμο.

Κλείνοντας ποιο μήνυμα θέλεις να στείλεις στους αναγνώστες μας;

Κώστας: Καλή χρονιά και ένα 2019 γεμάτο μουσικές απολαύσεις !

Δήμος: Καλά ρεμπέτικα παιξίματα... καλό ξημέρωμα.

Κατερίνα: Καλή χρονιά, με υγεία και πολλά χαμόγελα!