Όλγα Μουργελά: "Δεν μετάνιωσα ποτέ. Είναι μια ευλογία δημιουργίας να βρίσκομαι στον υπέροχο χώρο του θεάτρου"

2018-02-06

Ήταν όνειρο σας να γίνετε ηθοποιός ή προέκυψε;

Νομίζω και τα δύο. Η αλήθεια είναι πως δεν είχα καταλάβει τι ακριβώς θέλω. Στο θέατρο είχα μια αδυναμία, έβλεπα παραστάσεις, αλλά δεν το είχα σκεφτεί επαγγελματικά. Πιστεύω πως μας κατευθύνει πάντα το ένστικτο και μια βαθύτερη ροπή στις επιλογές μας. Δεν μετάνιωσα ποτέ. Είναι μια ευλογία δημιουργίας να βρίσκομαι στον υπέροχο χώρο του θεάτρου.

Σε ποια θεατρική σκηνή σας βρίσκουμε αυτό τον καιρό;

Φέτος ξεκίνησα πολύ φιλόδοξα μέ το θεατρικό εργαστήρι "θεάτρου Κύκλοι"

Η εμπειρία που μάζεψα στα 16 χρόνια που έχω στα θεατρικά δρώμενα, με βοήθησε να πραγματοποιήσω ένα όνειρο ζωής. Έφτιαξα τη δική μου θεατρική ομάδα και ήδη βρισκόμαστε σε εξαιρετική δημιουργική πορεία με την συνεργάτιδά μου, συνδημιουργό μου, χοροδιδάσκαλο Θεώνη Κωτσιοπούλου.

Εκτός από ηθοποιός είστε και σκηνοθέτης. Σε μια θεατρική παράσταση ποιος έχει πιο δύσκολο ρόλο και γιατί;

Το ένα δεν αποκλείει το άλλο. Κάθε ηθοποιός είναι και εν δυνάμει σκηνοθέτης και κάθε σκηνοθέτης είναι και ηθοποιός. Μπορεί να είναι διακριτοί ρόλοι, όμως μπορεί να συνυπάρχουν και να αλληλοσυμπληρώνονται. Και οι δύο ρόλοι έχουν δυσκολίες, γιατί όλα όσα συνθέτουν μια παράσταση, (ηθοποιοί -σκηνικός χώρος- Μουσική- Φωτισμός) πρέπει να έχουν την αρμονία τους, για να έχεις το σωστό αποτέλεσμα.

Πιστεύετε πως η κρίση έχει επηρεάσει το χώρο σας;

Σαφέστατα τον έχει επηρεάσει. Η τέχνη πέρα από το ταλέντο και την κατάθεση ψυχής θέλει και εύπορο οικονομικό περιβάλλον. Πιστεύω πως στην κρίση θα μείνουν τα αυθεντικά στοιχεία του θεάτρου και όσοι πραγματικά ζουν και αναπνέουν γι'αυτό. Σε εποχές κρίσης η τέχνη πολλές φορές απογειώνεται σε πείσμα των πιεστικών καταστάσεων. Ας μην ξεχνάμε πως η Ρωσία της παρακμής γέννησε ένα σωρό μεγάλους δημιουργούς όπως Τσέχωφ, Γκόγκολ και άλλους.

Ουδέν κακόν λοιπόν αμιγές καλού.

Όλο και πιο πολλοί είναι οι άνθρωποι ακολουθούν το δρόμο του ηθοποιού, ποια πιστεύετε πως είναι τα κίνητρα αυτής της κίνησης ;

Εκτός ελαχίστων περιπτώσεων πιστεύω πως οι περισσότεροι νέοι ξεκινούν από μια εσωτερική ανάγκη σκέψης και επικοινωνίας. Δεν είναι οικονομικά τα κίνητρα, είναι καθαρά στοιχεία αυθυπαρξίας και δημιουργίας.

Υπάρχει κάποιο θεατρικό έργο που είναι όνειρο ζωής να συμμετέχετε στο ανέβασμα του;

Είναι δύσκολο να απαντήσω πολλά είναι τα έργα που θα ήθελα να παίξω και από το κλασικό θέατρο και από το νεότερο. Θα 'θελα, ας πουμε, να παίξω την Ηλέκτρα ή την Κλυταιμνήστρα στον Αγαμέμνονα του Αισχύλου. Θα 'θελα επίσης να σκηνοθετήσω την αγριόπαπια του Ίψεν ή το βυσσινόκηπο του Τσέχωφ. Δύο αριστουργήματα που με συγκλονίζουν με τη δραματουργική τους πυκνότητα. Η επιθυμία, η προσωπική φιλοδοξία πάντα υπάρχουν, αλλά πρέπει να υπάρχουν και οι συνθήκες για να πραγματοποιηθούν.

Ποια είναι τα σχεδία σας και ποιες επιθυμίες σας για τη νέα χρονιά;

Σχέδια, επιθυμίες και ιδέες υπάρχουν, όμως πάντα στο θέατρο ισχύει αυτό που ισχύει και ως ορισμός στην πολιτική. Η τέχνη του εφικτού. Πάντα υπάρχουν δυσκολίες και για να ξεπεραστούν χρειάζεται να ξοδέψουμε πολλές φορές όλη μας την ενέργεια. Πιστεύω και ελπίζω φέτος με την θεατρική μου ομάδα, "θεάτρου κύκλοι", θα έχουμε σημαντική θεατρική παρουσία, με έργα ιδιαίτερου ενδιαφέροντος από το ελληνικό και παγκόσμιο ρεπερτόριο.

Κλείνοντας πιο μήνυμα θα θέλετε να στείλετε στους αναγνώστες μας;

Θέλω να τους πω να αγαπάνε το θέατρο γιατί το θέατρο είναι χώρος διακίνησης ιδεών και διαχρονικών αξιών. Μπαίνεις σ' ένα χώρο βαθιάς πνευματικότητας και ανακαλύπτεις φωτεινά παράθυρα στο σκοτεινό και προβληματικό χώρο της ζωής. Το θέατρο είναι μέθεξης ψυχής και πνεύματος. Μας διδάσκει, μας εξανθρωπίζει και μας κοινωνεί με τα ευγενέστερα συναισθήματα που υπάρχουν στους ανθρώπους. Η τέχνη έλεγε ο φιλόσοφος Μπέρτραντ Ράσελ είναι υπέρτατή της επιστήμης καθώς και ο μέγας θεωρητικός φυσικός ο Οπενχάιμερ έλεγε πως όση αλήθεια έχουν τέσσερα μέτρα τους Σοπέν, δεν έχει ολόκληρη η επιστήμη μου. Ο δε Ουγκώ τονίζει πως η τέχνη έχει κορυφώσεις και συνομιλεί με τον θεό. Η τέχνη απελευθερώνει, η τέχνη οδηγεί, η τέχνη τέρπει, η τέχνη σου ανοίγει τα μάτια της ενδοσκόπησης για να κατανοήσεις βαθύτερα την ανθρώπινη ουσία σου.

Ο άνθρωπος έχει ανάγκη από την αισθητική και την ποιοτική της ολοκλήρωση. Ο άνθρωπος ζητά "το καλόν κ' αγαθόν". Η ρήση αυτή που γεννήθηκε σ' αυτόν τον ευλογημένο τόπο είναι κομβική για τη στάση μας στη ζωή και στα πράγματα.

Σας ευχαριστώ πολύ για την ζεστή φιλοξενία σας και την ευκαιρία που μου δώσατε να μιλήσω μαζί σας για τόσο ενδιαφέροντα θέματα που αφορούν τη δουλειά μου.