Παναγιώτης Παπάζογλου: "Πιστεύω ότι όλο και περισσότερος κόσμος στρέφεται στην Παράδοση για να τον στηρίξει."

2019-10-15

Πώς και γιατί αποφασίσατε να ασχοληθείτε με τα παραδοσιακά κοσμήματα;

Αποφάσισα να ασχοληθώ με τα παραδοσιακά κοσμήματα και ειδικά με τα κρητικά, από τη στιγμή που αυτά που κατασκεύασα για προσωπική μου χρήση στους χορούς, έγιναν αποδεκτά και μου ζητήθηκε να κατασκευάσω παρόμοια για τους συγχορευτές μου.

Επίχρυσο κρητικό μαχαίρι 

Γνωρίστε μας με λίγα λόγια τα προϊόντα σας.

Τα προϊόντα μου είναι καταρχήν τα κοσμήματα της κρητικής φορεσιάς, αντρικής και γυναικείας, συμπεριλαμβανομένου και του μαχαιριού, καθόσον, εκτός από το ρόλο του όπλο, επιλεγόταν από τον Κρητικό για να στολίσει. Κατά δεύτερον είναι κοσμήματα για τη σημερινή γυναίκα, που έχουν γεννιούνται μέσα στην μήτρα της παράδοσης.

Αποφεύγω να δημιουργήσω μουσειακά αντίγραφα, προτιμώντας, όπως γινόταν πάντα , να δώσω την προσωπική μου άποψη και να αξιοποιήσω τις τεχνικές δυνατότητες, που προσφέρει η εποχή μου.

Ποια είναι η σχέση σας με την Παράδοση, πέρα από την δουλειά σας;

Ασχολούμαι με τους κρητικούς χορούς και βιώνωτη κρητική παράδοση εδώ και 20 περίπου χρόνια.

Γιορντάνι 

Ποιες είναι οι δυσκολίες που αντιμετωπίζετε καθημερινά;

Αν υποθέσω ότι έχω 300 κωδικούς κοσμημάτων, που κατασκευάζω και αν υποθέσω, επίσης, ότι αυτά αποτελούνται κατά μέσω όρο από 5 στοιχεία, τότε στο σύνολό τους αυτά είναι 1500. Η δυσκολία, που αντιμετωπίζω καθημερινά είναι να φροντίζω ώστε αυτά να υπάρχουν κάθε στιγμή στο σωστό αριθμό.

Σκουλαρίκια κλαδί 

Γιατί πιστεύετε ότι όλο και περισσότερος κόσμος επιλέγει να ασχοληθεί επαγγελματικά με τον χώρο σας;

Αν εννοείτε τον χώρο του κοσμήματος γενικά,πιστεύω επειδή κόσμημα μπορεί να κατασκευάσει ο οποιοσδήποτε, με οτιδήποτε. Αν για παράδειγμα κάποιος βουτήξει ένα άνθος μέσα σε υγρό γυαλί και το αφήσει να στερεοποιηθεί, τότε με συνεργάτη τη Φύση έχει δημιουργήσει ένα πανέμορφο και μοναδικό διακοσμητικό στοιχείο. Αν τώρα μέσω των δυνατοτήτων, που προσφέρει η εποχή μας με το διαδίκτυο, καταφέρει να βρίσκει αυτούς, που θα το επιλέξουν ως κόσμημα, έχει καταφέρει να δημιουργήσει μία επιχείρηση με τη μικρότερη επένδυση.

Σκουλαρίκια με αμπρακάμους και μαργαριτάρια 

Εν καιρώ οικονομικής κρίσης πιστεύετε πως ο κόσμος στρέφεται στην Παράδοση και την στηρίζει;

Ναι, πιστεύω ότι όλο και περισσότερος κόσμος στρέφεται στην Παράδοση για να τον στηρίξει στηρίζοντάς την ο ίδιος, επειδή όλο και περισσότεροι διαπιστώνουν ότι οι αξίες τους προδίδονται από όλους τους άλλους φορείς, με ελάχιστες εξαιρέσεις.

Ασημένιο περιλαίμιο με κρύσταλλους swarovski 

Ποια είναι τα σχέδιά σας και ποιες οι επιθυμίες σας για μέλλον;

Η επιθυμία μου είναι κάποτε να δω τα ελληνικά παραδοσιακά κοσμήματα να γίνονται μόδα για την υψηλή ραπτική .

Κλείνοντας ποιο μήνυμα θέλετε να στείλετε στους αναγνώστες μας;

Επειδή ποτέ δεν είχα επιλέξει την κοσμηματοποιία ως επάγγελμα στο παρελθόν και ποτέ με ό,τι καταπιάστηκα δεν καλύφθηκα, όπως τώρα, το μήνυμα, που θέλω να στείλω στους αναγνώστες σας είναι να μην απογοητεύονται αν επαγγελματικά κάνουν κάτι που δεν τους ταιριάζει. Αν είναι αντιδραστικοί, η ίδια η ζωή θα τους οδηγήσει στο κατάλληλο επαγγελματικό δρόμο.

© 2018 Duende-Η δύναμη της Τέχνης. Διατηρούνται όλα τα δικαιώματα.
Υλοποιήθηκε από τη Webnode
Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα! Αυτή η ιστοσελίδα δημιουργήθηκε με τη Webnode. Δημιουργήστε τη δική σας δωρεάν σήμερα! Ξεκινήστε