Πέτρος Τσαπαλιάρης:"Αν ο χορός σαγηνεύει το θηρίο κι η μουσική το ημερώνει, σίγουρα το θέατρο το εκπολιτίζει!"

2018-02-07

Ο μεγάλος Δημήτρης Χορν είχε πει «Ηθοποιός σημαίνει φώς!», για εσάς ποια είναι η έννοια του ηθοποιού;

Η υποκριτική θεωρώ ότι είναι μια από τις πιο δύσκολες και σπουδαιότερες τέχνες που εφηύρε ο άνθρωπος. Ο ηθοποιός ως άγγελος λόγου και μηνυμάτων ,έχει το βαρύ φορτίο μέσα από τον ρόλο που ζωντανεύει,στο εκάστοτε έργο, να κάνει το κοινό να αποκτήσει "οικία ηδονή". Αυτό θα πρέπει να τον φτάσει στην κάθαρση που μέσα από το γέλιο ή το κλάμα, έμμεσα μέσα από την αμεσότητα τις στιγμής αυτής, θα τον οδηγήσει στην παίδευση. Παίδευση που ο ίδιος ο θεατής έχει το δικαίωμα να επιλέξει πως θα την "χρησιμοποιήσει" ως κομμάτι εξέλιξης του εαυτού του. Κι αυτό πιστεύω ότι είναι η ψυχαγωγία!

Σε ποια θεατρική σκηνή σας βρίσκουμε αυτό τον καιρό;

Αυτό τον καιρό βρίσκομαι στην παράσταση «Μέγας Αλέξανδρος» του Ν. Καζαντζάκη στο θέατρο Μείζονος Ελληνισμού σε σκηνοθεσία Νανάς Νικολάου κι υποδύομαι τον Κρατερό. Έναν εκ τον στενών και έμπιστων φίλων στρατηγών του Μέγα Αλέξανδρου και επίσης λαμβάνω στις σκηνές των μαχών ως Πέρσης πολεμιστής.

Εκτός από το θέατρο με ποιες άλλες μορφές της Τέχνης ασχολείστε;

Με την μουσική που από παιδί παίζοντας αρχικά φλογέρα και μετά βιολί συνεχίζω σήμερα με το τραγούδι. Βέβαια μου αρέσει κι η ζωγραφική, αφού έπιανε από μικρός το χέρι μου.

Θέατρο, μουσική και συγγραφή, ποιο κατέχει μεγάλη θέση στην καρδιά σας;

Δεν μπορώ να διακρίνω κανένα από τα τρία, αφού όλα με βοηθούν να συμπληρώνω τα κενά σημεία όταν ασχολούμαι ξέχωρα με το καθένα.

Εν καιρώ οικονομικής κρίσης πιστεύετε πως ο κόσμος συνεχίζει να επενδύει στο θέατρο σαν μέσω πολιτισμού και διασκέδασης;

Είναι κάτι που δεν ξέρω ν' απαντήσω με σιγουριά. Σίγουρα πολύ κόσμος στις μέρες μας πάει στο θέατρο πιο τακτικά. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι αναγνωρίζεται η σημασία του, αφού ακόμα δεν έχει αντιληφθεί την σπουδαιότητά της τέχνης αυτής και τι μπορεί να καταφέρει στην προσωπική εξέλιξη αυτού που το παρακολουθεί.

Αν στο μέλλον σας γινόταν η πρόταση να εργαστείτε αποκλειστικά και μόνο με την τηλεόραση ή το σινεμά, θα εγκαταλείπατε τον χώρο του θεάτρου;

Να το εγκαταλείψω δεν νομίζω. Αν όμως δεν υπήρχε χρόνος και αυτό που θα έκανε στην τηλεόραση ή το σινεμά θα είχε εξίσου σημαντικό κείμενο και σκοπό μιας και με απασχολεί η ψυχαγωγία- παιδεία που προανέφερα. Στην προκειμένη περίπτωση θα ολοκλήρωνα πρώτα την δουλειά αυτή μέχρι να βρω τον χρόνο κι για το θέατρο.  

Ποια είναι τα σχέδιά σας και ποιες οι επιθυμίες σας για την νέα χρονιά;

Αυτή την στιγμή σαν βασικό σχέδιο, μετά την ολοκλήρωση του Μέγα Αλέξανδρου είναι να φέρω εις πέρας την νέα μεγάλη θεατρική ευκαιρία που μου δόθηκε. Στον Δράκουλα του Μπράμ Στόουυκερ που είναι βασισμένο στο γνωστό μυθιστόρημα σε θεατρική διασκευή από την ομάδα «naan» και σε σκηνοθεσία Φρόσως Λύτρα, που μαζί με δυνατούς συνεργάτες θα ανέβει αρχές του Ιουνίου, να ζωντανέψω τον ρόλο του Τζόναθαν Χάρκερ. Παράλληλα έχω βάλει στα σκαριά μου για να γράψω ένα νέο θεατρικό έργο, έχοντας τελειώσει το πρώτο μου πριν από λίγο καιρό.

Κλείνοντας ποιο μήνυμα θέλετε να στείλετε στους αναγνώστες μας;

Θα ήθελα ο κόσμος να αγαπήσει το θέατρο γιατί: Αν ο χορός σαγηνεύει το θηρίο κι η μουσική το ημερώνει, σίγουρα το θέατρο το εκπολιτίζει!!!