Σέργιος Σαμαράς: "Τέχνη είναι συναισθήματα εγκλωβισμένα σε χαρτί ή καμβά!"

2018-02-12

Ποιος είναι ο Σέργιος Σαμαράς;

Ο Σέργιος Σαμαράς είναι ένας πολύπλευρος χαρακτήρας ετών 29, τελειομανής, λιγάκι ψυχαναγκαστικός, λάτρης του ωραίου, των ταξιδιών και της φύσης. Αναζητά συνεχώς νέα μονοπάτια έκφρασης μέσω των έργων του.

Τι σημαίνει Τέχνη για εσάς;

Τέχνη θεωρώ την απόδοση της ψυχής ενός ανθρώπου αποτυπωμένη σε χαρτί, ως προέκταση της προσωπικότητάς του. Έτσι κάθε έργο ενσωματώνει τα συναισθήματα και τον ψυχισμό του καλλιτέχνη τη στιγμή που το δημιουργεί. Για μένα είναι συναισθήματα εγκλωβισμένα σε χαρτί ή καμβά!

Τι μηνύματα περνάτε μέσα από την δουλειά σας;

Θέλω ο θεατής να πάρει το χρόνο του και να παρατηρήσει τα σύμβολα, να εντρυφήσει στη λεπτομέρεια, και να ξεκινήσει μια προσπάθεια κατανόησης και αποσαφήνισης όσων βλέπει. Θα δει ότι κρύβουν την ίδια πολυπλοκότητα με τη ζωή. Σημασία έχει με ποιον τρόπο βλέπουμε τα πράγματα. Μέσα απ' τα έργα μου βγαίνει μία μίξη μαγείας και ρεαλισμού, μιας και τα δύο συνυπάρχουν στη ζωή μας και τα χρειαζόμαστε εξίσου για να πορευτούμε σωστά.

Από πού εμπνέεστε τα θέματα σας;

Κύρια έμπνευσή μου η φύση, που αποτελεί τη μητέρα όλων των σχολών. Είναι μαγικό να παρατηρείς τα θαύματα που έχει να σου προσφέρει και εσύ να προσπαθείς να αποτυπώσεις στατικά ένα κομμάτι της και να το κρατήσεις. Προσωπικά, μαγεύτηκα από τα σύμβολα του Ινδικού και Ασιατικού πολιτισμού και από τη συμμετρία τους, που ήταν και το εφαλτήριο για την ενασχόλησή μου με τη ζωγραφική στα 18. Αργότερα, επηρεάστηκα άμεσα από την Ιερή Γεωμετρία ( SacredGeometry ) και εξασκήθηκα σε πιο σύνθετα σύμβολα και τεχνικές. Σήμερα, έχω δημιουργήσει και άλλες σειρές τις οποίες μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα μου : www.sergiocreaciones.com αλλά και να αγοράσετε από τις δημιουργίες μου.

Μιλήστε μας για την έκθεσή σας.

Η νέα μου σειρά αποτελείται από 26 εικονογραφήσεις με μελάνι, ακολουθώντας τα 26 γράμματα της λατινικής αλφαβήτου. Για κάθε γράμμα σκέφτηκα μία λέξη και πάνω σ' αυτήν ''έχτισα'' το αντίστοιχο έργο. Όλες μαζί οι λέξεις πρωταγωνιστούν στο μαγικό παραμύθι με τίτλο : ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΤΩΝ ΛΕΞΕΩΝ , που θα αφηγηθεί ο ηθοποιός, σκιτσογράφος και καλός μου φίλος Νίκος Ραφαηλίδης. Η παρουσίαση θα γίνει στη ΡΩ Γκαλερί (Ρωμανού 5, Θεσσαλονίκη) το Σάββατο 17 Φεβρουαρίου στις 19:00. Θα χαρώ να έρθει κόσμος και να γνωρίσει τη δουλειά μου.

https://www.facebook.com/events/1897651647232107/?ti=cl 

Σας επηρεάζουν οι σύγχρονες κοινωνικο-οικονομικές συνθήκες, με ποιον τρόπο και σε ποιο βαθμό;

Η Τέχνη γενικότερα ως κλάδος έχει σαφέστατα επηρεαστεί αφού προϋποθέτει ένα εύπορο οικονομικό περιβάλλον και τις κατάλληλες συνθήκες ανάδειξής της. Στην Ελλάδα του σήμερα πιστεύω πως έχει χάσει το κύρος της και μαζί μ' αυτήν και οι καλλιτέχνες. Παρ' όλ' αυτά ,υπάρχει ένα μικρό κομμάτι ανθρώπων που ζουν και αναπνέουν γι' αυτό και δεν επιδέχονται εκπτώσεις ούτε περιορισμούς. Οι άνθρωποι αυτοί δουλεύουν επίμονα γι' αυτό που αγαπούν, χωρίς στιγμές αμφιβολίας. Θεωρώ ότι αυτοί θα παραμείνουν και θα στηρίξουν το χώρο, και ανήκω σ' αυτό το κομμάτι.

Πιστεύετε πως η Τέχνη έχει κάποια απάντηση στους σύγχρονους προβληματισμούς;

Ξεκάθαρα , αφού έχει αγγίξει πλέον όλα με τα μείζονα κοινωνικά προβλήματα, με αναφορές στη βία, το ρατσισμό, τη σεξουαλική κακοποίηση και το bullying. Έχουν μάλιστα γίνει εκθέσεις με εξέχουσα σημασία, όπως η έκθεση με τίτλο 'Whatwereyouwearing' στο πανεπιστήμιο του Kansas, που παρουσιάζει εικόνες ώστε να μπορέσει ο θεατής να αντιληφθεί άμεσα το μέγεθος του προβλήματος και να βοηθήσει μέσω των συναισθημάτων που του γέννησαν τα εκθέματα στην καταπολέμηση του.

Ασχολείστε και με κάτι άλλο εκτός της ζωγραφικής;

Ασχολούμαι με αρκετά πράγματα είναι η αλήθεια. Μου αρέσει η λογοτεχνία, μεταφράζω κείμενα σε διάφορες γλώσσες, λατρεύω τη μουσική και παίζω HangDrum ( παραδοσιακό κρουστό του Bali), συχνά ταξιδεύω εντός και εκτός Ευρώπης για να πάρω νέες επιρροές και ιδέες για την τέχνη μου, συμμετέχω ενεργά σε κοινωνικές εκδηλώσεις και το κυριότερο περνάω χρόνο με τον εαυτό μου έχοντας δημιουργήσει έναν προσωπικό οδηγό αυτοαανάπτυξης , που μπορώ να σου πω ότι μ' έχει βοηθήσει απίστευτα.

Κλείνοντας ποιο μήνυμα θέλετε να περάσετε στους αναγνώστες μας;

Κυνηγήστε τα όνειρα σας ! Μην τα υποτιμάτε και μην τα κλειδώνετε στην αποθήκη του μυαλού σας, άλλα να είστε περήφανοι γι' αυτά ! Βάλτε στόχους για να τα πραγματοποιήσετε. Οι στόχοι δεν είναι άλλο παρά όνειρα με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Και να θυμάστε : ~ ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΑ ~