Τα Κόκκινα Φανάρια

2018-02-16

Οι φωτογραφίες είναι από το αρχείο του Θεάτρου Αυλαία.

Χθες βράδυ έριξε αυλαία στο θέατρο Αυλαία η παράσταση «Τα Κόκκινα Φανάρια».

Το Θέατρο του Άλλοτε ανέβασε το έργο του Αλέκου Γαλανού και ζέστανε τα κρύα βράδια του κοινού της Θεσσαλονίκης για περίπου ένα μήνα. 

Γνωρίσαμε ένα έργο, που όλοι έχουμε αγαπήσει, από μια άλλη οπτική γωνία. Πιο σκληρή, όπως και η ίδια η ζωή. Είδαμε, μέσα από μία άψογη υποκριτική μεταφορά, την καθημερινή ζωή των γυναικών στους οίκους ανοχής, τα όνειρα και τις ελπίδες τους.

Με σεβασμό απέναντι στο εξαιρετικό θεατρικό έργο του Αλέκου Γαλανού οι ηθοποιοί της παράστασης μας έφεραν σε επαφή με τον πληρωμένο, απαγορευμένο, ανεκπλήρωτο, ονειρεμένο, πονεμένο, ψεύτικο, ρεαλιστικό ΕΡΩΤΑ! Σε όποια μορφή και αν το συναντάμε η δύναμη του συναισθήματος μούδιασε το κοινό μέσα από τα λόγια που έκρυβαν οι σιωπές και τα βλέμματα των ηρώων του έργου. Ήταν τόσο μεγάλη η δύναμη που κατάφερε να γκρεμίσει την προκατάληψη απέναντι στις γυναίκες των κόκκινων φαναριών.

Δεκαπέντε άτομα επί σκηνής ενσάρκωσαν ζωές και στιγμές χωρίς να κουράσουν και να μπερδέψουν το κοινό. Αντίθετα αυτή η εναλλαγή βοήθησε στην χαλάρωση της σκέψης και την απελευθέρωση της καρδιάς.

Το τραγούδι «Γυναίκες» (σε ποίηση Τάσου Λειβαδίτη, μουσική Πέτρου Σατραζάνη και τραγούδι Νατάσα Κοψαχείλη), που στην αρχή ερμηνεύτηκε από την μουσικό και στο τέλος της παράστασης από το σύνολο των ηθοποιών,  έδωσε μια μελωδική και μελαγχολική απόχρωση στο πολύχρωμο καμβά του έργου.  Επίσης η ζωντανή μουσική επί σκηνής με πιάνο, η οποία αποτελούσε συνοδεία κάποιων δύσκολων ή αμήχανων στιγμών των ηρώων γαλήνευε τα έντονα συναισθήματα.  

Σε γενικές γραμμές το "Θέατρο του Άλλοτε" μας έχει συνηθίσει με τις αξιόλογες παραστάσεις του και όλοι που βρεθήκαμε το χθεσινό βράδυ στην συντροφιά τους απολαύσαμε «Τα Κόκκινα Φανάρια» μέσα από μια αληθινή ματιά. Περιμένουμε με ανυπομονησία την επόμενη δουλειά τους! 

Σκηνοθεσία: Βαρβάρα Δουμανίδου
Μουσική: Πέτρος Σατραζάνης
Τραγούδι: Νατάσα Κοψαχείλη
Σκηνικά: Θέατρο του Άλλοτε
Δημιουργία σκηνικών: Ευάγγελος Μίχος, Μιχαήλ Δουμανίδης
Σκηνικά αντικείμενα: Μη με λησμόνει
Δημιουργία αφίσας: Φωτεινή Φιλοξενίδου
Promo teaser: Τόμης Βρακάς - Κώστας Βρακάς
Φωτογραφίες: Νίκος Γκάρας

Διανομή:

Μαντάμ Παρή: Όλγα Καλαμάρα
Μιχαήλος: Δημήτρης Βασιλειάδης
Μαίρη: Τζώρτζια Βογιατζόγλου
Μαρίνα: 'Αννα - Μαρία Γάτου
Μυρσίνη: Μαρία Σεμερτζίδου
Ελένη: Βαρβάρα Δουμανίδου
Κατερίνα: Θεοδώρα Κωστάκου
Καπετάνιος: Στέργιος Κωνσταντζίκης
Ντόρης: Γιάννης Κυφωνίδης
Μιχάλης: Γιώργος Κωνσταντίνου
Γέρος: Εύαγγελος Μίχος
Πέτρος: Πέτρος Φραγκόπουλος
Τραγουδίστρια: Νατάσα Κοψαχείλη
Αστυνομικός: Νίκος Γκάρας
Πιανίστας: Πέτρος Σατραζάνης


Σκηνοθετικό σημείωμα

Το Θέατρο του Άλλοτε ανεβάζει το έργο του Αλέκου Γαλανού Κόκκινα Φανάρια από 18 Ιανουαρίου και για λίγες μόνο παραστάσεις στο θέατρο Αυλαία! Μέσα από αυτή την παράσταση, το Θέατρο του Άλλοτε θα προσπαθήσει να αντιμετωπίσει και να σχολιάσει το θέμα της πορνείας ωμά και ρεαλιστικά, αφήνοντας στην άκρη τη συνηθισμένη σεξιστική, ωραιοποιημένη εικόνα των γυναικών αυτών, που με τη νόμιμη σφραγίδα του κράτους και της κοινωνίας υποφέρουν μια στιγματισμένη ζωή γεμάτη κινδύνους, κακοποιημένες ψυχικά και σωματικά.

Γυναίκες που είτε μεγάλωσαν μέσα στη φτώχεια και την ανέχεια, γυναίκες που κακοποιήθηκαν σεξουαλικά σε μικρή ηλικία από συγγενείς και φίλους, γυναίκες - σκλάβες που αναγκάστηκαν βίαια να παραδώσουν τα σώματα τους, ζουν και αναπνέουν ανάμεσα μας ήσυχες, τραυματισμένες και αθόρυβες σαν φαντάσματα.

Σαν αόρατοι άνθρωποι.

Τέλος το θέατρο Αυλαία αποτέλεσε τον καλύτερο χώρο για την ανάδειξη αυτού, του εξαιρετικού έργου.