Το άνθος της ζωής, της Ιωάννας Γκανέτσα

2018-12-16

Όταν ο Οδυσσέας μετακόμιζε στο Εδιμβούργο για να εργαστεί ως γεωπόνος-ερευνητής στον Βασιλικό Βοτανικό Κήπο, δεν περίμενε πως στο πρόσωπο της συναδέλφου του, της Φρέγια, θα γνώριζε τον έρωτα. Τα συναισθήματά του, γεμάτα εντάσεις, διλήμματα και αναπάντητα ερωτήματα τον ωθούν σε ένα ταξίδι προς την αυτογνωσία.

«Το Άνθος της ζωής» είναι ένα ερωτικό ψυχογράφημα που εξιστορεί με ρεαλιστικό βλέμμα τα πανάρχαια διλήμματα της καρδιάς που -σε πείσμα των καιρών- συνεχίζει να ερωτεύεται. Με φόντο τον κόσμο της φύσης και τη σύνδεσή της με τη φιλοσοφία, οι ήρωες ανακαλύπτουν τα πολλά πρόσωπα του έρωτα αλλά και τον ίδιο τους τον εαυτό σε έναν κύκλο τεσσάρων εποχών, όπου κάθε εποχή ανατρέπει την προηγούμενη.

Πόσο εύκολο είναι να διαχειριστεί κανείς τις αλήθειες, ιδίως αν αυτές πονούν; Πώς μπορεί ο έρωτας να βοηθήσει στη βαθύτερη γνώση του εαυτού μας; Τελικά ποιο είναι το ωραιότερο άνθος όλων, «Το άνθος της ζωής»;

Ένα λογοτεχνικό έργο-ταξίδι σε χρώματα, αρώματα, μέρη και συναισθήματα. Με αφετηρία την περιπλάνηση ενός Οδυσσέα της εποχής γνωρίζουμε το σημαντικότερο λουλούδι της ζωής, τον Έρωτα. Τον ανακαλύπτουμε όμως με έναν διαφορετικό τρόπο από αυτούς που έχουμε συνηθίσει να τον συναντάμε στα βιβλία. Θα μπορούσαμε με λίγα λόγια να πούμε ότι η ιστορία είναι ένας μικρός ύμνος και μια εκβάσεων σκιαγράφηση του ομορφότερου και πιο δύσκολου συναισθήματος της καρδιάς μας.

Οι ήρωες θα μπορούσαν να είναι οι άνθρωποι της διπλανής μας πόρτας, χωρίς υπερβολές αλλά με την αλήθεια που σε γοητεύει περισσότερο. Η περιγραφή των εικόνων σου δημιουργεί εικόνες, εξάπτει την φαντασία, χωρίς την λεπτομερείς καταγραφή που κουράζει τον αναγνώστη. Η γραφή σύγχρονη και η ανάγνωση του βιβλίου ευχάριστη. Το τέλος είναι από αυτά που γράφει η πένα και τα αναδεικνύει μόνο η ζωή.

Ένα όμορφο δώρο τις φετινές γιορτές για τον εαυτό μας και τα άτομα που αγαπάμε!

Αποσπάσματα του βιβλίου

Θυμήθηκα πως οι Κέλτες είχαν τη σημύδα ως σύμβολο μεταμόρφωσης, επειδή φύτρωνε στις ψηλότερες πλαγιές, πάνω από όλα τα φυλλοβόλα δέντρα. Αυτή η έννοια της μεταμόρφωσης με βασάνιζε και εμένα. Ένιωσα σαν κάμπια που περίμενε στωικά να γίνει πεταλούδα. Ή μήπως το αντίθετο; Αυτό που συνέβαινε μέσα μου δεν ήταν ευχάριστο για να μοιάζει με πεταλούδα. Δεν ήταν έρωτας με ροζ χρώματα ή ευφορία. Αντίθετα ήταν γεμάτο σκοπέλους, αγριότητα που θύμιζε θάλασσα τον χειμώνα κι ένα καράβι τσακισμένο από κλυδωνισμούς συναισθημάτων. 

Το άνθος της ζωής

Ιωάννα Γκανέτσα

Είδος: Μυθιστόρημα

Εκδόσεις: Νίκας 2018

© 2018 Duende-Η δύναμη της Τέχνης. Διατηρούνται όλα τα δικαιώματα.
Υλοποιήθηκε από τη Webnode
Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα! Αυτή η ιστοσελίδα δημιουργήθηκε με τη Webnode. Δημιουργήστε τη δική σας δωρεάν σήμερα! Ξεκινήστε