Το κορίτσι με τη χίπικη καρδιά, του Νίκου Τσαλδάρη

2018-10-26

Να μπορούσε από κάπου να πιαστεί, από κάποιον, μα τώρα της φαίνονταν όλα τόσο μακριά. Ένιωθε ότι έχανε τους ανθρώπους της μέσα από τα χέρια της, τον έναν μετά τον άλλον.

Δεν θα μπορούσε να της σταθεί ο Τέρι με το παιδί, έπρεπε να το πάρει απόφαση. Αλλού πατάει και αλλού βρίσκεται, και εκείνη τη στιγμή την τρόμαζε που ανακάλυπτε κρυμμένη μέσα της τόση εμπάθεια απέναντί του. Είχε κάνει πολύ υπομονή, μόνο αυτή ήξερε πόσο. Το νέρωσε όμως τόσο το κρασί της, που είχε γίνει πλέον άγευστο.

Δεν το έκανε ωστόσο πιο εύκολο. Καθόλου πιο εύκολο. Στο μυαλό της είχε ήδη σκαλιστεί σε πέτρα το μέλλον που επιθυμούσε, όμως τα πράγματα έπαιρναν τροπή πολύ διαφορετική. Πώς να τα αφήσει όλα πίσω και να φύγει; Μαζί ταξίδεψαν ως την άκρη του ουράνιου τόξου, να αποδείξουν ότι μαγεία υπάρχει, και χρυσός μπορεί να βρεθεί. Εικόνες από τη ζωή που είχαν σχεδιάσει, που είχαν φωλιάσει μέσα της και δικαιωματικά της ανήκαν, ξεριζώνονταν με μια απότομη, βίαιη κίνηση. Και αυτό το αισθάνθηκε με τρόπο σωματικό, επίπονο, όσο επίπονο θα ήταν να ξερίζωνε τούφες από τα ίδια της τα μαλλιά. 

Ένα μυθιστόρημα ταξίδι σε μέρη με αρκετές διαφορές μεταξύ τους, μέσα από εικόνες και καταστάσεις. Μια ιστορία "κλειδαρότρυπα" στα προβλήματα της κοινωνίας μας και των συναισθημάτων που τα συνοδεύουν.

Έχοντας σαν "υποδήματα" την κουλτούρα μιας κοινωνικής ομάδας του παρελθόντος περπατάμε στους δρόμους του σήμερα, προβληματιζόμαστε αλλά και ονειρευόμαστε.

Με σύγχρονη γραφή και λυρικό λόγο είναι ένα λογοτεχνικό έργο που διαβάζεται ευχάριστα. Οι ήρωες είναι άνθρωποι της διπλανής πόρτας, στοιχείο που κάνει τον αναγνώστη κομμάτι της ιστορίας.

Ο συγγραφέας μέσα από τα μάτια της ηρωίδας του μας δείχνει ότι η ζωή είναι πολύ απρόβλεπτη και σκληρή κάποιες φορές, αλλά αν την δούμε με μια αισιόδοξη ματιά γίνεται συναρπαστική!

Αποσπάσματα του βιβλίου

Νυχτώνει νωρίς στην Αγγλία Μάρτιο μήνα. Η βιαστική μέρα ήταν φορτωμένη σύννεφα και χάριζε συνεχή ψιλόβροχο.

Τι κι αν γινόταν κατακλυσμός έξω, ας θέριζε και το κρύο, πάντα υπήρχε μια άδεια, αναπαυτική θέση στην κλασσική, βαθυκόκκινη αίθουσα για την Ελένη, για να βουλιάξει μέσα της και να αποδράσει από τη μιζέρια, κρατώντας στο χέρι της ένα ιδιαίτερο ζελατινώδες γλύκισμα από κοκκινοφάσουλα και ρυζάλευρο, αγορασμένο από παραδοσιακό κινέζικο φούρνο, και δίπλα της ένα κύπελλο γεμάτο τσάι, να αχνίζει καρτερικά στο μπράτσο του καθίσματος. 

Το κορίτσι με τη χίπικη καρδιά

Νίκος Τσαλδάρης

Είδος: Μυθιστόρημα

Εκδόσεις: Ανάτυπο 2018

© 2018 Duende-Η δύναμη της Τέχνης. Διατηρούνται όλα τα δικαιώματα.
Υλοποιήθηκε από τη Webnode
Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα!